Tweede postuum album Mac Miller is hartverscheurend mooi – FKA Twigs kiest koele, heldere knalklanken

‘Veel mensen zijn bang om oud te worden”, zei rapper Mac Miller in een interview in 2013. „I feel like it’s the illest shit ever. Volgens mij heb je dan eindelijk een begrip van de wereld om je heen. Rustig de tijd om van de stilte te genieten.” Op vrijdag 7 september 2018 overleed Mac Miller (Malcolm McCormick), waarschijnlijk aan een onopzettelijke overdosis. Hij was 26 jaar oud, en stierf als een zoekend mens. Een mens dat nooit zou vinden, maar tijdens zijn zoektocht wel hartverscheurend mooie muziek zou achterlaten.

Tussen zijn debuut en zijn dood maakte Miller maar liefst 7 studioalbums, 2 livealbums, 13 mixtapes en 2 ep’s, en produceerde hij tal van muziek voor anderen. Zijn laatste twee albums postuum; Circles (2020) en het nieuwe Balloonerism, dat Mac Miller rond 2014 maakte. Losse tracks van dit album zwierven jarenlang rond op het internet, maar het album zou volgens zijn label toen niet geschikt zijn geweest om uit te brengen. Misschien was het wel te duister. Elf jaar later blijkt vooral dat het van hoog niveau is.

Miller brak op zijn achttiende internationaal door, maar gezien als jolige high school rapper. Zijn album Blue Slide Park (2011) zou wegwerpmuziek zijn, voer voor de massa’s. Dat hij die kritiek ter harte nam, blijkt uit de periode tussen 2012 en 2014, waarin de rapper uit Pittsburgh, veel, heel veel muziek maakte. Steengoede muziek: onder andere jazzplaat You (2012), zijn experimentele studioalbum Watching movies with the sound off (2013) en zijn beste werk, de mixtape Faces (2014). Meesterlijke hiphop, met samenwerkingen met vrienden als Earl Sweatshirt, Thundercat en SZA. Soms luchtig op jazzy beats, soms op robuuste baslijnen, maar altijd met teksten die pas na drie keer luisteren echt binnenkomen. Dubbelzinnig, vaak lollig of ironisch gebracht, maar vrijwel uitsluitend geënt op de thematiek van eenzaamheid, verslaving en de dood. De rode draad in zijn leven die hij, hoezeer hij ook worstelde, nooit uit de knoop zou krijgen. Toch klonk zijn muziek nooit écht duister, meer als de grauwe verhalen van de Russische schrijver Anton Tsjechov: ook in een grijze wereld is er lucht genoeg voor lol en licht.

Balloonerism is een profetisch album: I didn’t think anybody died on a Friday, rapt hij op het jazzy, catchy ‘Funny Papers’. Op het toegankelijke, nog best vrolijke ‘5 Dollar Pony Rides’, dat hij met zijn vriend Thundercat maakte: Kill yourself like this, goin’ crazy. Op de unheimische pianobeat van ‘Excelsior’ hoor je het geluid van spelende kinderen en de vervormde echo van een schreeuwende Miller op de achtergrond, die zich beklaagt over het volwassen leven: I used to want to be a wizard, when did life get so serious? En, op het zachtaardige, bitterzoete ‘Rick’s Piano’ (met producer Rick Rubin): I wonder what does death feel like?

Het zijn teksten op vrolijk luchtige, uptempo hooks met hitpotentie, afgewisseld met zwaardere, meer experimentele soundscapebeats, die je maar moeilijk loslaten. Vooral omdat Miller Balloonerism op zijn 21ste maakte – alsof hij al vijf levens had geleefd, maar telkens weer vergat hoe het ook alweer moet.

Het laatste nummer, ‘Tomorrow Will Never Know’, dat 12 minuten duurt, heeft een ellenlang outro dat gevuld wordt met het gedempte geluid van een overgaande telefoon die nooit opgenomen zal worden. Een vroege hint wellicht, naar een zacht, langzaam afscheid van een wereld waar Mac Miller niets van begreep. Hij begreep enkel de muziek. Don’t you love silence?/ Everything quiet but the music.


Soepele FKA Twigs schudt knallers uit haar mouw

Producer-muzikant Brian Eno vindt het ergerlijk als de melodie van een liedje voor de hand ligt, zei hij laatst in een interview. Hij wil niet ruim tevoren doorhebben welke richting het opgaat. Zo’n artiest kan beter bij een verzekeringsmaatschappij werken, zegt hij. In muziek wil je onverwachte afslagen. Net als in teksten: laat soon liever niet rijmen op june en moon.

De Britse Tahliah Barnett alias FKA Twigs is goed in verrassende wendingen. Zo goed, dat in het verleden de akkoorden soms schots en scheef op elkaar volgden. Grillig en ook ijselijk laveerde ze met hoge stem door laag brommende klankbrokken, soms klonk het onnavolgbaar. Op haar vorige werk, de mixtape Caprisongs (2022), waren de nummers al frivoler en op het nieuwe, derde album Eusexua lijkt FKA Twigs een paar knallers uit haar mouw te schudden, nummers als ‘Room Of Fools’ en ‘Perfect Stranger’. Hier wordt de danslust opgewekt door opgewekt meanderende melodieën die genoeg houvast geven om losjes bij te dansen.

Maar een liedje is meer dan melodie en tekst. Het is ook textuur en zang. Op Eusexua is de muziek elektronisch, als altijd. Al is de textuur die (nieuwe) producer Koreless voor de nummers bedacht bij momenten maf of schurend, meestal volgen zijn klanken de op dit moment populaire elektronische stijl: koel klankbeeld met heldere deuntjes, ondersteund door zwiepende drumklappen en echo. Voor extra stimulans begint halverwege een stampende beat.

Het opvallendst aan Eusexua (een ‘staat van volledig sensueel welzijn’) is de stem van FKA Twigs. Haar manier van zingen is bijna niet meer te herkennen. Voorheen klonk ze met opzet aarzelend en stroef, alsof ze de woorden nog even voor zichzelf wilde houden, of liet ze haar stem zo hoog opvlammen dat hij bijna buiten bereik van mensenoren kwam.

De zangstem heeft zich ontwikkeld van hoog en ijselijk naar vlakker en opbeurend – als van Kate Bush tot Madonna. Die zang draagt bij aan een feestelijke sfeer, zoals in het uitbundige ‘Keep It Hold It’.

FKA Twigs zegt dat ze zich voor het nieuwe album liet inspireren door techno en trance, maar dit leidde in de handen van Koreless niet tot de voor de hand liggende techno-clichés. Hij zoekt via een iets andere route naar hetzelfde opwekkende resultaat. Maar dat resultaat heeft minder eigenheid dan de eerdere albums van Twigs. Haar duistere, geheimzinnige stijl is ingeruild voor soepele klanken.

‘Childlike Things’ is een verrassende potpourri van hiphop met schoolpleinliedjes, spontaan uitgevoerd door Twigs en North West, dochter van Kanye West. De 11-jarige West rapt een paar regels Japans.

Het album sluit af met enkele nummers waarin Twigs weer bizarder mag klinken, en de instrumentaties grilliger zijn, in bijvoorbeeld ‘24hr Dog’ en ‘Striptease’. Brian Eno kan tevreden zijn. Deels.



folk
Sophie Jamieson – I Still Want to Share

Sophie Jamieson maakte veel indruk in een koude Paradijskerk tijdens Left of the Dial in 2023, toen net haar debuut uit was. Nu is er een soms ongemakkelijk schurende en toch prachtige tweede. Zwaar, maar folk op z’n puurst. In Jamiesons stem hoor je de diepte die haar leven heeft gekend, waarmee ze de terughoudende luisteraar bij de hand neemt. (Peter van der Ploeg)



dance
Rose Gray – Louder, Please

Nee, bij Rose Gray moet je niet zijn voor diepgaande emoties. Haar hedonistische dancepop klinkt op haar debuutplaat als een mierzoete cocktail van jarennegentigdance en tijdloze Ibiza house. Erg origineel is het niet, maar voor wie even wil ontsnappen is het uitstekend party-escapisme met lak aan alle zorgen van de wereld. (PvdP)



jazz
Out of/Into – Motion 1

Een jubileum van jazzlabel Blue Note bracht een kwintet van jonge hotshots (Gerald Clayton, Immanuel Wilkins, Joel Ross, Matt Brewer en Kendrick Scott) samen. Dat wil niet zeggen dat de onderlinge chemie blijvend is. Het gracieuze Motion 1 bewijst grotendeels van wel, jazztalent streelt de oren met kwaliteitsjazz. Maar eigenlijk hoop je ook: pook dat vuur eens creatiever en venijniger op. (Amanda Kuyper)



pop
Saartje Van Camp – In De Naam Van

Al jaren loopt de Vlaamse zangeres en cellist Saartje Van Camp op met Spinvis: een zilveren tweede stem, unisono of erboven, zijn vrije taal aanvullend. Nu zijn er haar eigen liedjes, met even zo associatieve, ongrijpbare observaties tussen alles in – een hersenschudding, file, een stil protest. Van Camps gesluierde zang voert mee op lichte fonkelbeats, samples, strijkers en piano, van poëtisch raamgedicht tot theatrale electropop. (AK)



jazz
Blue Sands – For You

Indie-jazzduo Blue Sands (basgitarist Reindert Kragt en de Vlaamse zangeres Esther Van Hees) zoekt het in het kleine, met slechts haar wendbare, licht dramatische stem en zijn lobbige baslijnen. Dat is een fragiel waagstukje en de versmelting is fraai. Maar de sound wordt ook eenvormig, een extra gitaar, harmonica of sax tilt gelukkig op. Verjazzde indiecovers maken publiek live altijd blij. Op plaat is dat veel minder. (AK)