Tweede Kamer trekt uitnodiging aan VN-rapporteur voor Palestijnse gebieden vlak voor haar komst weer in

De Tweede Kamer zet alsnog een streep door een gesprek met de speciale rapporteur van de Verenigde Naties voor de bezette Palestijnse gebieden, Francesca Albanese. Aanstaande donderdag zou de Kamer met Albanese in gesprek gaan over de situatie in Gaza, maar een rechtse meerderheid wil dit nu toch niet vanwege eerdere controversiële uitspraken die Albanese heeft gedaan.

Francesca Albanese, een Italiaanse advocate, is sinds 2022 de speciaal rapporteur van de VN voor de bezette Palestijnse gebieden. Ze rapporteert onder meer over de mensenrechtensituatie in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever. Albanese staat bekend om haar felle kritiek op Israël, waardoor ze in dat land niet meer welkom is. Zo betichtte ze als een van de eerste hoge VN-functionarissen Israël van genocide in Gaza. In een rapport van maart vorig jaar schreef Albanese dat Israël het oorlogsrecht „opzettelijk verdraait […] in een poging genocidaal geweld tegen het Palestijnse volk te legitimeren”.

Albanese erkent scherpe kritiek te hebben op Israël, maar noemt beschuldigingen van antisemitisme laster

Albanese was door de Kamercommissie Buitenlandse Zaken uitgenodigd voor een gesprek. In een vergadering op 23 januari werd door de aanwezige Kamerleden, inclusief VVD-Kamerlid Eric van der Burg, ingestemd met het bezoek van de speciaal rapporteur. Het verzoek kreeg toen een meerderheid omdat de leden van bijvoorbeeld de sterk pro-Israëlische PVV en BBB niet aanwezig waren en niet konden stemmen.

Dinsdag werd in een extra procedurevergadering op verzoek van PVV, BBB en SGP opnieuw gestemd over het gesprek met Albanese. Volgens SGP-Kamerlid Diederik van Dijk is Albanese „een zeer vooringenomen VN-rapporteur” die volgens hem de aanslagen op 7 oktober „bagatelliseert”. Albanese zelf erkent scherpe kritiek te hebben op Israël, maar heeft beschuldigingen van antisemitisme steevast weggezet als een lastercampagne.

Druk

Kati Piri van GroenLinks-PvdA, die het initiatief had genomen om Albanese uit te nodigen, sprak schande van de poging om de uitnodiging in te trekken. Ze noemde het een „lelijke poging om mensen die zich uitspreken voor de rechten van de Palestijnen de mond te snoeren”.

Tijdens de extra vergadering was het opvallend druk. Met name de rechtse fracties hadden veel Kamerleden opgetrommeld om een meerderheid te kunnen halen. Er moesten stoelen van de publieke tribunen worden overgeheveld om alle leden een plek te geven.

Cruciaal voor de uitslag was de positie die de VVD zou innemen. De partijleden stemden nu wel voor het intrekken van de uitnodiging aan de speciaal rapporteur van de VN. Kamerlid Eric van der Burg gaf aan zich ditmaal wel in de uitspraken van Albanese te hebben „verdiept”, waarna hij concludeerde „geen behoefte te hebben om naar haar te luisteren”.

Toen duidelijk werd dat het gesprek niet door zou gaan, sprak Piri van een typisch voorbeeld van „rechtse cancelcultuur”. Ze kondigde aan dat ze Albanese nu donderdagochtend op hetzelfde tijdstip op de fractiekamer van GroenLinks-PvdA wil ontvangen. Alle Kamerleden die haar vragen willen stellen zijn welkom.


Lees ook

‘Etnische schoonmaak is al een realiteit voor Palestijnen sinds 1948’

Francesca Albanese tijdens een bijeenkomst in de Australische National Press Club in Canberra, vorige maand.