Tweede Kamer steunt terugkeer Nederlands tankbataljon

Defensie In 2011 verkocht Nederlands zijn tanks als onderdeel van bezuinigingen bij defensie. Maar de oorlog in Oekraïne laat volgens de Tweede Kamer „het belang van zware gevechtskracht zien”.
Nederland en Duitsland zouden beide niet aan de „NAVO-eisen voor zware gemechaniseerde gevechtskracht voldoen.
Nederland en Duitsland zouden beide niet aan de „NAVO-eisen voor zware gemechaniseerde gevechtskracht voldoen. Foto Sem van der Wal/ANP

De Tweede Kamer heeft donderdag een motie aangenomen van Peter Valstar (VVD) voor een nieuw op te richten Nederlands tankbataljon. Nu worden tanks geleased van Duitsland. De motie roept op om binnen de bestaande samenwerking met de Duitse defensie de aanschaf van nieuwe tankbataljons te inventariseren.

Nederland deed zijn laatste tanks in 2011 van de hand. Het kabinet maakte vorig jaar bekend het defensiebudget flink op te schroeven. Het geld gaat onder meer naar zes F-35-jachtvliegtuigen en bewapende drones. Tankbataljons zaten vooralsnog niet in de plannen van het kabinet, maar een Kamermeerderheid vraagt daar nu toch om. Het kabinet investeert fors in de strijdmacht, na tientallen jaren van bezuinigingen. Vanwege de Russische invasie in Oekraïne steunt de Kamer de investeringen in defensiematerieel.

VVD-Kamerlid Valstar roept het kabinet op „inzichtelijk” te maken „wat nodig is om binnen de Duits-Nederlandse samenwerking” een tankbataljon op te richten. Begin dit jaar kondigde Duitsland en Nederland aan om de gevechtseenheden van de landmacht op delen samen te voegen.

Lees ook: Extra miljarden defensie voor F-35-jachtvliegtuigen en bewapende drones