Tweede Kamer moet de 1,3 miljard om btw-verhoging op boeken, sport, cultuur en media te voorkomen zelf vinden van het kabinet

Het kabinet kijkt naar de Tweede Kamer om het begrotingsgat van 1,3 miljard euro in de omzetbelasting (btw) te dichten. In een brief zet staatssecretaris Fiscaliteit Tjebbe van Oostenbruggen (NSC) drie mogelijkheden op een rij, maar een voorkeursoptie of de meest kansrijke mogelijkheid geeft hij niet. Volgende week debatteert de Kamer over het gat op de begroting en moet duidelijk worden waar het geld vandaan gaat komen.

De 1,3 miljard euro is nodig om de btw-verhoging op boeken, sport, cultuur en media terug te kunnen draaien. De coalitie sprak in het hoofdlijnenakkoord af voor die vier categorieën het btw-tarief te wijzigen – van het lage tarief van 9 procent naar het hoge tarief van 21 procent – maar voor dat plan had het kabinet geen meerderheid in de Eerste Kamer.

Het kabinet moest daarom in gesprek met de oppositie. In onderhandeling met D66, CDA, ChristenUnie en SGP beloofde minister van Financiën Eelco Heinen (VVD) om in samenspraak met de Tweede Kamer te komen tot een alternatief voor de voorgenomen verhoging van de btw. Mede daarom steunden de vier partijen het belastingplan voor 2025.

Bloembollen

Van Oostenbruggen, die in november staatssecretaris werd, brengt in zijn brief allereerst in herinnering dat het oude plan óók nog gewoon kan doorgaan. Dat noemt hij ‘het nulscenario’, dat in zicht komt als de Tweede Kamer het niet eens kan worden over een manier waarop de 1,3 miljard euro moet worden geïnd. Dan „zal het verlaagde btw-tarief op cultuur, media en sport per 1 januari 2026 naar 21 procent gaan”, schrijft Van Oostenbruggen.

Daarna legt hij drie alternatieve btw-verhogingen aan de Tweede Kamer voor. De Kamer kan ervoor kiezen om andere categorieën van het lage btw-tarief naar het hoge btw-tarief te verschuiven. Dan zouden bijvoorbeeld bloembollen, openbaar vervoer of geneesmiddelen duurder worden. Ook is het mogelijk om de btw-tarieven zelf te verhogen – het lage of het hoge. De derde optie zou een combinatie van de eerste en de tweede optie zijn.

De mogelijkheden hebben allemaal zo hun nadelen. Als het lage btw-tarief omhoog gaat, zou dat de prijzen van boodschappen duurder maken. Andere categorieën verplaatsen van het lage naar het hoge btw-tarief zou opnieuw voor onvrede bij burgers kunnen zorgen. En een verhoging van het hoge btw-tarief ziet de coalitie niet zitten, bleek vorige week.

Om zijn brief op te kunnen stellen, maakte de staatssecretaris eerst een ronde langs de vier oppositiepartijen en de coalitie om te inventariseren wat zij zouden willen. Afgelopen week lekte uit dat de staatssecretaris een verhoging van het hoogste btw-tarief naar aanleiding daarvan als meest kansrijke optie zag. Die optie sneuvelde nog voordat Van Oostenbruggen zijn plan verder kon uitwerken, omdat coalitiepartijen dat niet zagen zitten. „Niks ervan!”, twitterde Geert Wilders (PVV).

Nulscenario

De staatssecretaris laat het verder aan de Tweede Kamer. Van Oostenbruggen heeft zelf, zegt hij na afloop van de ministerraad, geen enkele voorkeur. Het kabinet wilde een btw-verhoging op boeken, sport, cultuur en media, zegt hij. De Tweede Kamer wilde dat niet. Dáárdoor ontstond het gat. Hoe het gat moet worden gedicht „is niet aan mij”, zegt hij.

Na de coalitieruzie over het hoge btw-tarief klonk in de Tweede Kamer: de kans neemt toe dat we het geld niet zullen ophalen met btw, maar met andere belastingverhogingen. Of door belastingvoordelen te schrappen. Van Oostenbruggen schrijft echter in zijn brief dat het geld wel via de btw moet worden opgehaald. In de Eerste Kamer noemde hij, toen hij daar vragen over kreeg van senatoren, btw nog altijd het „startpunt” van zijn zoektocht.

De oppositie wacht af en hoopt dat de coalitie een plan presenteert bij het debat over de btw donderdag. Tweede Kamerlid en financieel specialist Pieter Grinwis van de ChristenUnie gaat er nog altijd vanuit dat de btw-verhoging op boeken, sport, cultuur en media niet doorgaat. En het nulscenario dan? Grinwis brengt de belofte van Heinen om met een alternatief te komen in herinnering. „Een man een man, een woord een woord.”