Tweede groep Nederlanders heeft zondag Gaza verlaten

Een tweede groep Nederlanders heeft zondag de Gazastrook verlaten via Egypte. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat het om zes mensen met de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning. Momenteel heeft het ministerie contact met nog achttien Nederlanders of mensen met een verblijfsvergunning in Gaza – dat zijn er twee meer dan eerder bekend.

De uit Gaza vertrokken groep werd eerst door Belgische vertegenwoordigers opgevangen. Daarna ging een Nederlands team vanaf de ambassade in Caïro naar de grens, die de zes momenteel richting de Egyptische hoofdstad begeleiden. Daar kunnen zij medische en psychosociale hulp krijgen van het ministerie van Defensie. Hoe en wanneer ze terug naar Nederland kunnen komen, is nog niet duidelijk.

Buitenlandse Zaken zegt zich in te spannen voor de nog achttien Nederlanders in Gaza. Om veiligheidsredenen maakt het ministerie niet bekend of zij binnenkort ook in aanmerking komen de Gazastrook te verlaten.

De grensovergang bij Rafah was de eerste weken van de oorlog gesloten, maar gaat sinds deze maand mondjesmaat open voor mensen met een buitenlands paspoort en gewonden Palestijnen. In de eerste dagen dat de grens open was, wist een eerste groep Nederlanders weg te komen uit de Gazastrook. Toen ging het om zestien Nederlanders.


Lees ook
‘Hamas staakt onderhandelingen over gijzelaars Israël vanwege Al Shifa-ziekenhuis’