Twee vrienden hebben ruzie. Wie nodig ik uit voor mijn verjaardag?

Ik heb al bijna twintig jaar een vriendengroep van vijf mensen. Twee van hen hebben een groot conflict gehad en weigeren nog samen in één ruimte tijd door te brengen. De rest van de groep weet niet wat te doen, onze groepsapp is al maanden stil. We zien elkaar alleen nog in kleinere groepjes. Nu ben ik binnenkort jarig en wil ik dit vieren met een etentje. Ik heb geen zin in spanningen en ben met vriendin A veel beter bevriend dan met vriendin B. Het liefst wil ik dat alleen vriendin A komt, maar vriendin B na twintig jaar vriendschap niet uitnodigen terwijl ik zelf geen ruzie met haar heb, voelt ook niet goed. Hoe los ik dit op?

Vrouw, 39 (naam bekend bij de redactie)


Jij bent niet de veroorzaker van dit probleem. Dat zijn je vriendinnen A en B. Hier geldt een variatie op het principe ’de vervuiler betaalt’, namelijk: ‘de ruziemakers lossen het zelf op.’ Doen zij dit niet, en blijven zij hangen in ‘zwijgstront’ (een woord van Kees van Kooten), dan mag je dat gerust kinderachtig noemen.

Kinderlijk gedrag is niet leeftijdgebonden. Bekijk hiervoor eens een paar YouTube-video’s over de transactionele analyse. Ze leren een en ander over egoposities, de dramadriehoek en ‘het verongelijkte kind’. Ik zou zeggen: nodig gewoon iedereen uit via jullie groepsapp. Misschien komen er volwassen reacties, die een uitweg kunnen bieden uit deze impasse. Jouw verjaardag zou een mooi moment kunnen zijn voor een verzoeningsdinertje.

Zo niet, dan is dit kennelijk ooit leuke groepje kapot. Hopelijk heb je genoeg andere vrienden en vriendinnen met wie je dan je verjaardag kunt vieren.

Gijsbert van Es (63)


Ongelooflijk ingewikkeld, ruzies tussen vrienden waar je zelf last van hebt. Hecht u erg aan het idee van een etentje? Dan kunt u eerst vriendin A uitnodigen en erbij zeggen dat u vriendin B nog gaat vragen. Zo geeft u A de kans als eerste te reageren, maar maakt u ook duidelijk dat u zich niet laat dwingen om te kiezen. Het kan zijn dat A alsnog afzegt en B toch komt, of dat ze allebei wegblijven, maar aan u heeft het dan niet gelegen. Weersta in elk geval de verleiding te bemiddelen, want dan bent u straks ook nog verantwoordelijk voor de sfeer.

Maar misschien is er nog een andere optie? Waarom geeft u geen groot feest, met genoeg mensen en rumoer, zodat de gebrouilleerde vrienden elkaar kunnen ontwijken. En als ze toch ruzie krijgen, mogen ze het zelf uitzoeken. Buiten.

Martine Kamsma (50)


Dit valt niet op te lossen, althans, er is geen quick-fix. Als je ze allebei apart gaat uitnodigen, of de een wel en de ander niet, word je onherroepelijk meegezogen in het conflict. Lose-lose-situatie. Heb je aan een interventie gedacht? Oftewel een verzoeningspoging. Misschien is een verjaardagsetentje wel de ideale setting ervoor. Je nodigt beide vriendinnen uit en je geeft aan dat hun conflict de gehele vriendengroep schaadt. Je hoeft geen kant te kiezen, en het hoeft ook niet meteen goed te komen tussen de twee. Als ze elkaar maar kunnen dulden tijdens bijeenkomsten.

Lotfi El Hamidi (38)

NRC-redacteuren uit drie verschillende generaties bespreken sociale dilemma’s. Heeft u een vraag die u beantwoord zou willen zien? Mail naar [email protected]