Twee uur lange storing bij berichtendienst WhatsApp


Chats Wereldwijd konden gebruikers van de chatapp dinsdagochtend geen berichten verzenden en ontvangen. Over de aard van de storing is nog niets bekend.

Wereldwijd kunnen gebruikers geen berichten versturen en ontvangen.
Wereldwijd kunnen gebruikers geen berichten versturen en ontvangen.

Foto Chris Ratcliffe/Bloomberg

De populaire berichtendienst WhatsApp was dinsdagochtend ongeveer twee uur offline voor gebruikers van over de hele wereld vanwege een storing. Volgens internationale persbureaus kunnen sommige gebruikers weer berichten verzenden en ontvangen. Onder meer gebruikers in Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk konden geen berichten versturen. In de loop van de ochtend werd het probleem weer verholpen. Wat de aard was van de storing, is nog niet bekend.

Ook in landen in Azië en Afrika, zoals Zuid-Afrika, Singapore en India, hadden vele tienduizenden gebruikers problemen met de app. Het probleem begon volgens de website Downdetector, die online storingen bijhoudt, rond 09.00 uur Nederlandse tijd. Iets na 11.00 uur ging het aantal meldingen weer fors omlaag.

Een woordvoerder van Meta, het moederbedrijf van WhatsApp, liet aan persbureau Reuters weten dat het bedrijf zich „ervan bewust is dat sommige mensen momenteel problemen hebben met het verzenden van berichten” en dat ze eraan werkten om WhatsApp zo snel mogelijk te herstellen. Meta, dat vorig jaar ook last had van een grote technische storing, zei niets over de aard van het probleem.

Volgens Downdetector bleken er geen soortgelijke problemen te zijn met de sociale media Facebook en Instagram, ook platforms die onder Meta vallen. Dat was bij de storing vorig jaar wel het geval. WhatsApp wordt wereldwijd door meer dan twee miljard mensen in meer dan 180 landen gebruikt, zegt de berichtendienst zelf. In Nederland gebruiken zo’n 12,5 miljoen mensen WhatsApp.

Dit bericht is rond 11.20 uur en 12.30 uur geactualiseerd.


Lees ook: Als het internet een hartaanval krijgt