Twee Senegalese oppositiepolitici opgepakt, vlak na uitstel presidentsverkiezingen

Een dag nadat de Senegalese president Macky Sall de presidentsverkiezingen die gepland stonden voor 25 februari uitstelde zijn twee oppositiepolitici gearresteerd. Het gaat om presidentskandidaat Anta Babacar Ngom en oud-premier Aminata Touré, zo melden persbureaus AFP en Reuters. Het is nog niet bekend wanneer de verkiezingen zullen plaatsvinden.

Zondag vonden in hoofdstad Dakar grootschalige protesten plaats tegen het verrassende uitstel, waarbij leuzen als „Macky Sall dictator!” werden gescandeerd. De politie zette traangas in tegen de demonstranten. Ook werden grote aantallen mensen opgepakt, onder wie dus twee oppositiepolitici. Een andere presidentskandidaat, Daouda Ndiaye, werd niet gearresteerd, maar wel aangevallen door politieagenten, zo meldt hij online. Komende maandag zijn er nieuwe betogingen gepland buiten het parlementsgebouw.

Geen derde termijn

Het is voor het eerst dat in Senegal presidentsverkiezingen worden uitgesteld. Sall is sinds 2012 aan de macht in het Afrikaanse land en heeft gezegd geen derde termijn als president te ambiëren. Op 2 april eindigt zijn presidentschap, maar critici zijn bang dat hij niet bereid is de macht op te geven.

Bij eerdere protesten tegen Sall kwamen 23 mensen om het leven. Meerdere vooraanstaande politici die wilden meedoen aan de aankomende presidentsverkiezingen werden de afgelopen tijd van het stembiljet geweerd.


Lees ook
President stort stabiel Senegal in diepe politieke crisis met uitstel van verkiezingen

President Macky Sall (midden) spreekt vorig jaar tijdens een bijeenkomst in het Republikeinse Paleis van Dakar.

Het West-Afrikaanse samenwerkingsverband Ecowas heeft haar zorgen uitgesproken over het uitstellen van de verkiezingen. Senegal gold lang als een stabiele democratie, omgeven door landen waar de afgelopen jaren staatsgrepen werden gepleegd.