Twee mensen overleden na legionellabesmetting, cv-ketel mogelijke oorzaak

Veteranenziekte In totaal raakten elf mensen besmet met legionella. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft een veiligheidswaarschuwing afgegeven voor ketels van het bedrijf en roept mensen op een reiniging uit te voeren.
Elf mensen hebben waarschijnlijk een legionellabesmetting opgelopen door cv-ketels van Ferroli.
Elf mensen hebben waarschijnlijk een legionellabesmetting opgelopen door cv-ketels van Ferroli. Dijkstra BV/ANP

Minstens elf mensen in Nederland hebben sinds juli 2022 legionella opgelopen, in twee gevallen met dodelijke afloop, door besmettingen die waarschijnlijk zijn veroorzaakt door cv-ketels van fabrikant Ferroli. Dat schrijft het bedrijf donderdag in een verklaring, op basis van een risico-analyse van het RIVM. Het instituut noemt de combiketels als „de meest waarschijnlijke oorzaak van deze besmettingen”.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft een veiligheidswaarschuwing afgegeven voor ketels van het bedrijf en roept mensen op een reiniging uit te voeren. Het gaat om cv-ketels van het type BlueSense en BlueHelix, die geproduceerd zijn na 1 januari 2022. De serienummers van de desbetreffende ketels beginnen met 22 of 23, overeenkomstig met het jaar waarin ze gemaakt zijn. Alle installateurs zijn inmiddels ook op de hoogte gebracht.

Legionella, ook bekend als de veteranenziekte, is een bacterie die vaak griepachtige klachten veroorzaakt en soms ook tot een ernstige longontsteking kan leiden. In dat laatste geval is vaak opname in een ziekenhuis en behandeling met antibiotica nodig. Voor kwetsbare mensen kan veteranenziekte dodelijk zijn. Besmetting vindt plaats door druppeltjes waternevel met de legionellabacterie in te ademen, bijvoorbeeld in de douche. Van het drinken van besmet water worden mensen meestal niet ziek, en de bacterie is ook niet van mens op mens over te dragen.

Het RIVM adviseert mensen als tijdelijke maatregel een legionellaveilige filterdouchekop aan te vragen bij Ferroli. Een ander optie is de keteltemperatuur op minstens 60 graden zetten én het vernevelen van water te voorkomen, bijvoorbeeld door zonder douchekop te douchen en een bubbelbad niet te laten bubbelen. Dat moet veiligheid bieden tot een installateur de cv-ketel kan reinigen. Daarbij worden de ketel en de waterleidingen op hoge temperatuur gespoeld, de doucheslang en douchekop vervangen en de thermostatische mengkraan gereinigd.