Twee geldezels werden op heterdaad betrapt op ‘pap afgooien’. Dankzij het camerasysteem

Een toevalstreffer op de snelweg. Als Yassin (38) eind februari net een ándere auto zou hebben geleend om van Almelo naar Rotterdam te rijden, zat hij nu niet op de strafbank. Maar de Volvo leverde een ‘hit’ op in het camerasysteem. Hij werd gespot door de ANPR (automatic numberplate recognition), waarna de politie vier volgauto’s inzette, hem krap twee uur lang observeerde en ten slotte besloot grond te hebben voor verdenking. Vooral omdat op een parkeerplaats iemand naast Yassin instapte, zonder tas. En de auto daarna verliet mét tas, zenuwachtig om zich heen kijkend. In die tas zat ruim vier ton aan bankbiljetten, geseald in stapeltjes. Yassin was geldkoerier. Of, in zijn jargon, hij moest „pap afgooien”, in opdracht van „een kenni”.

En daarom zit naast Yassin ook Mohamed (30) in de rechtbank in Dordrecht. Ze hebben inmiddels zo’n honderd dagen voorarrest geslecht. Mohamed heeft een tolk. Hij woont in Spanje. Het geld van Yassin was inderdaad voor hem bestemd – maar Mohamed zegt vandaag niets, behalve dat hij een „grote fout” maakte.

Voor de communicatie had Yassin een telefoon meegekregen. Die bevatte foto’s van „blokken” drugs, app-gesprekken over een „testblok”, steeds met schuilnamen. „Die telefoon gaat helemaal over drugshandel”, constateert de officier van justitie. De advocaat noemt zijn cliënt Yassin een ‘geldezel’. Ook Mohamed was dat misschien, maar die zwijgt. Yassin praat honderduit. Met het ritje kon hij 1.000 euro verdienen. Hij had 9.000 euro studieschuld, was zijn baan kwijt, had moeite met de huur van 900 euro.

Niet zuiver op de graat

De officier zegt dat ze het op prijs stelt dat Yassin na aanvankelijk te zwijgen, toch is gaan „verklaren” – zij het alleen over zichzelf. Ze rekent hem voor hoeveel geld hij illegaal transporteerde: genoeg voor 38 jaar huur.

Yassin erkent te weinig te hebben nagedacht over de herkomst, bestemming of omvang van het bedrag. Wel vermoedde hij dat er een luchtje aan zat, ook omdat de ‘vriend’ die hem de opdracht gaf niet helemaal zuiver op de graat was. Hij nam het risico, wat de officier hem nu kwalijk neemt: die eist achttien maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk en twee jaar proeftijd. Mohamed zou twintig maanden de cel in moeten, zijn rol lijkt groter. En hij werkte niet mee aan het onderzoek.

De reclassering vindt Yassin „kwetsbaar” waar het zijn sociale relaties betreft. Net zomin als Mohamed heeft hij een strafblad. Geen van beiden zijn aan de drugs. Intussen geldt 4 ton verspelen in de drugshandel niet als aanbeveling. „Kunt u daarmee omgaan als u weer buiten bent?” vraagt de rechter. Die bui ziet Yassin ook hangen, maar „dat zien we dan wel weer”. Beiden zeggen zich te schamen, Mohamed heeft z’n vader in Marokko niet willen vertellen dat hij in de gevangenis zit. Yassins zus helpt hem met de studieschuld en huur.

Mohamed heeft zijn vader in Marokko niet willen vertellen dat hij in de gevangenis zit

Dat sprake is van (een poging tot) crimineel geld witwassen, betwisten beide advocaten niet. Maar wel het verband tussen het geldbedrag en drugshandel of -productie. Ook zouden er onvoldoende „verhullende gedragingen” zijn geweest, zoals de wet eist. Denk aan katvangers, anonieme bankrekeningen of ander ‘actief’ gedrag. Alleen geld beschikbaar hebben in een tas is onvoldoende indicatie van „voorbereidingshandelingen” voor drugsproductie of -handel. Ook de telefoons zouden niet de doorslag geven – er zijn geen namen genoemd, geen locaties vastgesteld, geen afbeeldingen onderzocht. Ook is niet duidelijk hoelang de telefoons in bezit waren. Dus wie de gesprekken voerde. En of dit met de verdachten gebeurde.

Het langdurig volgen van de Volvo zou neerkomen op stelselmatig observeren waarvoor de wet apart toestemming eist. Nu die ontbreekt, is er een vormverzuim. De aanloop naar de aanhouding was zo lang dat de controlebevoegdheid was vervallen.

De rechtbank houdt het twee weken later kort. Beiden worden veroordeeld. Mohamed tot achttien maanden. En Yassin tot achttien maanden waarvan acht voorwaardelijk. De 4 ton gaan naar de staat, net als de telefoons.