De Nederlandse tv is inmiddels wel gewend aan de beoogde premier Wilders, dus is het interessant om te kijken hoe de buitenlandse tv tegen hem aankijkt. Die kans bood de Vlaamse publieke omroep met de documentaire Wie is Wilders? (VRT Canvas). Het is wel even zoeken naar de Vlaamse blik. Er zitten wat toeristische plaatjes in, brede rivieren die traag door oneindig laagland gaan. Als de Vlaamse voice-over praat over „Nederlands Limburg” of „Kanaleneiland” lijken dat prompt exotische oorden. Maar verder interviewen Nederlandse journalisten Nederlandse journalisten, net als bij ons.
Over de veroordeling van Wilders wegens zijn uitspraak van ‘minder Marokkanen’ komt Paul Cliteur aan het woord. Die vindt dat vervolging wegens haatzaaien de vrijheid van meningsuiting aantast. Een respectabele mening. De rechtsgeleerde wordt aangekondigd als een man „die bekendstaat om zijn liberale standpunten”. Een aandoenlijk foutje van de Belgen. Die weten natuurlijk niet dat Cliteur senator was van het radicaal-rechtse Forum voor Democratie.
Geen nieuws in Wie is Wilders? Geen buitenlandse blik ook. De documentaire blijkt bij nader inzien helemaal niet Vlaams te zijn. Hij is gemaakt door twee Nederlandse regisseurs voor de buitenlandse markt. De film werd onder een andere naam uitgezonden in 2017 en is aangevuld met nieuw materiaal.
Een scène op de Haagse markt is bijvoorbeeld nieuw. Alle ondervraagden vinden Wilders geweldig, ook de Marokkaanse marktkramers. Waarom? Omdat Wilders de asielzoekers wil tegenhouden. Een vox-popje halen, heet dat in de journalistiek. Vox populi, de stem van het volk. Ik begin er afkeer van te krijgen. Of eigenlijk heeft mijn oude afkeer een nieuwe reden gevonden. Eerst vond ik het luie journalistiek die nauwelijks wat opleverde. Inmiddels vind ik het desinformatie verspreiden. Je laat een paar willekeurige voorbijgangers op tv roepen dat Bartje van bruine bonen houdt en de meeste kijkers zullen denken dat dit echt waar is, vooral omdat ze dat de hele tijd horen.
Opmerkelijke tegenstelling
Het EO-programma Dit is de kwestie (NPO 2) was dinsdag volledig opgetrokken uit vox-popjes. Verslaggever Hans van der Steeg reed op de fiets door het Veluwse dorp Oldebroek waar de bevolking rebelleert tegen de komst van een asielzoekerscentrum. Van der Steeg vindt dat een opmerkelijke tegenstelling want Oldebroek is christelijk en christenen geloven in naastenliefde. Hij interviewt tegenstanders die hem vertellen dat er in het azc alleen mannen komen, gelukzoekers uit veilige landen. De Oldebroekse vrouwen en dochters kunnen daardoor niet meer veilig over straat fietsen. De verslaggever vindt één echtpaar met allemaal kabouters in de tuin die voor de komst van de vluchtelingen is. Een ander echtpaar heeft Oekraïense vluchtelingen in huis maar is toch tegen de komst van het azc.
Ik bleef met allerlei vragen zitten dus heb ik de regionale krant De Stentor erbij gepakt. Komen in Oldebroek alleen mannelijke veiligelanders? Nee, dat blijken aannames. Het enige wat vaststaat is dat het COA overweegt volgend jaar driehonderd asielzoekers in de buurt van het dorp onder te brengen. Nieuw is dat de gemeente geen nee kan zeggen, door de spreidingswet. Aanrandingen? Het ministerieel onderzoeksbureau WODC stelde eerder dat de komst van asielzoekers geen aantoonbaar effect heeft op de criminaliteit in een buurt.
Volgens De Stentor zitten in Oldebroek al 240 Oekraïense vluchtelingen van wie 140 bij mensen thuis. De Oldebroekers praktiseren dus wel degelijk de christelijke naastenliefde, alleen strekt die zich niet uit tot moslims. Dat heeft Hans van der Steeg allemaal niet verteld. Raar dat ik De Stentor moet lezen om een tv-programma te begrijpen.