Tv-recensie | Waarom praten veel mannen zoveel over zichzelf en tonen ze zo weinig belangstelling voor de ander?

Het dramatische vertrek van de populaire Poolse sopraan Malgosia werd breed uitgemeten in de vierde week van B&B Vol Liefde (RTL4). Ze werd verliefd op kasteelheer Albert in Spanje, deelde het bed met hem – kijk, zijn pakje sigaretten lag nog op het nachtkastje! – maar hij verloor zijn interesse toen nieuwe kandidate Joyce zich meldde. Op haar laatste avond schoffeerde Albert de doortastende diva doordat hij haar opera-aria’s wilde laten zingen op een jazzavond. Gekwetst liep ze weg.

Malgosia was populair bij de kijkers, ondanks, of misschien juist dankzij haar criminele verleden. Vorige week bevestigde de omroep, na vragen van RTL Boulevard, dat Malgosia in de gevangenis had gezeten. Wat ze had misdaan vertelde RTL er niet bij. Ook niet hoe ze door de screening was gekomen.

De Belgische versie van het programma heeft ook per ongeluk een ex-gedetineerde in de cast. De Nederlandse b&b-houder Jelmont zou volgens Het Laatste Nieuws als fysiotherapeut een beroepsverbod en gevangenisstraf hebben gekregen wegens ontucht met twee cliënten. En hij lag al zo slecht in het programma. Twee gevluchte dates noemden hem „een grove boer, die hen geen aandacht gaf en vaak dronken was”. „Gedegouteerd” verlieten zij het pand, aldus Het Laatste Nieuws.

Reality-tv kent wel meer controverses rond deelnemers die een strafblad hebben of die zich misdragen. Maar die schandalen vinden meestal plaats in een andere hoek van het genre, in programma’s als Temptation Island en Big Brother die trachten het slechtste in de mens naar boven te halen. Een gemoedelijke datingshow als B&B Vol Liefde kan ook niet zonder sociaal onaangepaste types, maar het draait om de schutterige, oprechte zoektocht naar vriendschap en genegenheid van min of meer sympathieke personages.

Cruciale raad

Albert, de hotelier die Malgosia dumpte, had het al verbruid bij de kijker toen hij onthulde dat hij zijn geslacht ‘Sjaak’ noemde. Ook Marcel, liefdeskandidaat van b&b-houder Mirjam in Zuid-Afrika, kreeg veel haat op X. De kokkin Thapsi gaf hem in de keuken cruciale raad: hij moest minder over zichzelf praten en meer vragen naar Mirjams leven. Tot verbijstering van de kijkers sloeg hij deze wijze raad in de wind. Na een desastreuze sushi-avond is hij nu op weg naar de uitgang. Veel over zichzelf praten en weinig belangstelling tonen voor de ander is een kwaal die meer mannelijke kandidaten hebben in B&B Vol Liefde. Daarbuiten trouwens ook. Zo zij wij mannen opgevoed, vrees ik. Dat krijg je er moeilijk uit.

De oude hippie Thijz lijkt nu ook te dalen in de populariteitspoll door de horkerige wijze waarop hij zijn liefdeskandidaten wegstuurt van zijn achenebbisj natuurcamping. Deze week ergerde hij zich dood aan de enige overgeblevene Mariël. Eerst kibbelden ze over het schoonmaken van de wc. Mariël vond de dweil te smerig, Thijz vond dat gezeur. „Zwijg! Vrouw!” zei hij achter haar rug om tegen de camera. Later wilde hij haar schilderen maar ze vond het koud in zijn atelier en vroeg of hij de houtkachel kon aansteken. Nog meer gezeur, vond hij. Ook meende hij dat ze niet goed stilzat bij het poseren.

Donderdag gooide hij Mariël eruit. ’s Avonds hadden ze een meningsverschil gehad over de wereldproblematiek, aldus de voice-over. Verder kregen we niet te horen of te zien waar dat over ging; een opvallend hiaat in een programma waarin juist alle botsinkjes breed uitgemeten worden. Volgens de podcast Reality Check is Thijz een antivaxxer. De makers vermoeden dat hij ook andere wappie-denkbeelden onder de leden heeft. Wellicht ging de ruzie daarover.

Thijz bleef alleen achter met zijn boezemvriend Ruben, een ronde kabouter met een lange baard en net zo’n gele rooksnor als de campingbaas. Die vriendschap zag er zo vredig en hecht uit dat er eigenlijk geen vrouw tussen paste.