Tv-recensie | Waarom is geduldig wachten op nieuws uit Den Haag geen optie?

‘Hè hè’, dachten de politieke verslaggevers van Nederland, „alsof dat pinkersterweekeinde nooit omkwam”. Op een kluitje stonden ze dinsdag weer te wachten bij de lift op het Binnenhof om geestdriftig bovenop de vier beoogde coalitiepartners te springen. Wie wordt de nieuwe premier van Nederland? was hun enige vraag. Weten we nog niet, was het enige antwoord. Even geduld, a.u.b.

Wonderlijke televisie. En het gaat al maanden zo. De vier politici worden in de gangen bestookt met allerlei vragen en geven geen antwoord. Geen nieuws dus, maar toch wordt dit iedere avond uitgezonden en tot in den treure herhaald. Blijkbaar is even wachten geen optie.

En wie wordt premier nu bioloog Plasterk zich heeft teruggetrokken wegens patentproblemen? „Ik zou niet één twee drie een slechtere weten”, zei broer Jos maandag in de satirische rubriek Plakshot (NPO 3). „We zijn eigenlijk door de logische opties heen”, zei Binnenhofwatcher Wouter de Winther bij Sophie & Jeroen (NPO 2) . Dus kwam BBB-leider Caroline van der Plas met het idee om „een baby” premier te maken, waarmee ze wilde zeggen dat een premier van onbesproken gedrag een onzinnige wens zou zijn. De naam van Mona Keijzer kwam ook weer bovendrijven. „Ga lekker Geert lastigvallen”, reageerde Keijzer. En: „Het is echt niet aan de orde, lieverd.” Plakshot kwam nog met SGP-leider Bas van der Vlies: „Hij is overleden, maar hij neemt toch een bak met ervaring mee.”

„Wij als land snakken naar een naam”, zei presentator Renze Klamer in zijn talkshow op RTL 4 tegen NSC-leider Pieter Omtzigt die te gast was. Was Omtzigt blij dat Plasterk zich had teruggetrokken? „Ik ben niet helemaal opgelucht, we hebben in dit land een premier nodig. Klinkt gek ja…” Omtzigt wilde het liever over het coalitieakkoord hebben, waar hij overigens ook niet veel steekhoudends over te melden had. Zijn meest eerlijke antwoord: „Het is een hele goeie vraag, daarom probeer ik er ook een antwoord op te geven zonder er een antwoord op te geven.”

Hawaï

Bij het nieuwe seizoen van Au Pairs (NPO 3) had ik ook beter geduldig kunnen wachten. De trailer en het intro beloofden fikse problemen met de jonge Nederlandse vrouwen die drie maanden als au pair naar Hawaï gingen. Je zag in de vooruitblik een au pair op de intensive care liggen. Een ander veroorzaakte een ovenbrand. Een derde constateerde walgend dat een kakkerlak baby’tjes had gekregen.

Reality-tv over culturele confrontaties; altijd leuk. Zeker met au pairs, zo bleek uit de eerdere seizoenen. Aardig aan au pairs is dat hun status onduidelijk is. Vóór de oorlog had je duidelijke verhoudingen: arme gouvernantes en dienstmeiden moesten snoeihard werken voor rijke mensen. Na de oorlog werd dat te duur dus werd de au pair uitgevonden. Au pairs zijn niet per se uit een andere klasse en ze komen niet voor geld maar voor ‘culturele uitwisseling’. Ze zorgen en poetsen, maar niet te veel want ze komen ook om de taal te leren en te studeren. Die onduidelijkheid in verwachtingen en verhoudingen zorgt voor aardige botsingen.

Maar de beloofde ellende was helemaal niet te zien in de eerste aflevering. Die ging schoon op aan het introduceren van de personages en aan hun voorbereidingen van de reis. Ja, spannend, in een vliegtuig. „Echt bizar!” zelfs. Maar dat kun je ook korter uitleggen. Helaas is kort en bondig niet de bedoeling van reality-tv. Dus mijn tip voor realitykijkers: wacht geduldig tot de tweede aflevering begint. Sla deze eerste over.