Het zou een memorabele uitzending worden, beloofde presentator Wilfred Genee in Vandaag Inside (SBS6) want Donald Trump was wederom verkozen tot Amerikaanse president en ook Johan Derksen was weer terug. De populaire commentator was maandag boos weggelopen uit zijn praatprogramma wegens onmin met Genee. Na bemiddeling van omroepbaas John de Mol schoof hij goedgemutst weer aan.
Een mediawetenschapper kan misschien ooit promoveren op de wisselende elpeehoezen die bij Vandaag Inside linksachter de gasten te zien zijn, en wat die zeggen over de uitzendingen. Dinsdag stond er de verzamelaar Frenzy (razernij, waanzin) van Screamin’ Jay Hawkins. Woensdag was het Westworld van Theatre of Hate: „De circusbeer brulde, het wapen ging af/ Toen richtte de cowboy het pistool op zichzelf/ Gelooft u in het Westen?”
Alle Amerika-vorsers van Nederland waren uitgereden om in de talkshows de zege van Trumps theater van de haat te duiden. Eva, Vandaag Inside, Humberto, Bar Laat – ze vertelden ongeveer hetzelfde verhaal. De prijsschok was doorslaggevend geweest, de Democraten hadden het verprutst. Kamala Harris was te laat begonnen, had een anti-campagne gevoerd, en kon de arbeiders niet aanspreken zoals Trump dat kan.
In Eva werd Trump onomwonden een dictator genoemd. Casper Thomas van De Groene sprak in Nieuwsuur over Trumps „ongebreidelde macht”: „Hij kan kort gezegd los”. Volgens hem was het niet zo zeer opmerkelijk dat Trump „autocratische neigingen” had, het was opmerkelijk dat zoveel Amerikaanse kiezers die neigingen delen.
Wat nauwelijks werd behandeld was het opvallende verschil tussen de vrouwelijke en de mannelijke kiezers. Vrouwen stemden overwegend op Harris, mannen op Trump. Amerika koos nog liever een vrouwenhater, door 26 vrouwen beschuldigd van verkrachting en aanranding, dan een vrouw als president. Het was „de jongens tegen de meisjes” zei Jan Paternotte.
Dat dit amper een onderwerp was in de talkshows is niet verwonderlijk: de tafels zaten weer vol mannen. Vier talkshows, eenentwintig mannelijke gasten, vier vrouwen. Twee vrouwen brachten het electoraal seksisme wel ter tafel, maar werden onmiddellijk onderbroken en tegengesproken door een man. Bij Humberto kwam Amerika-vorser Carol Rock er sowieso nauwelijks tussen. ING-econoom Marieke Blom, die in Bar Laat netjes op haar beurt wachtte tot ze wat zei, vertelde dat ze die ochtend haar dochter erop moest wijzen dat ook Nederland nog nooit een vrouwelijke premier had gekend.
Adoptie
Spoorloos is vernieuwd. Boegbeeld Derk Bolt moest wijken voor drie nieuwe gezichten. Toen in 2022 bleek dat het emo-programma diverse geadopteerden aan de verkeerde moeders had gekoppeld, werd wel heel pregnant duidelijk dat Spoorloos geen oplossing biedt voor adoptieproblemen, maar daar onderdeel van is. Het programma belooft zich nu minder te richten op adoptie en op familie overzee.
In de eerste aflevering nieuwe stijl was daar nog niet zoveel van te merken. Spoorloos zocht naar twee Amerikaanse soldaten die de onbekende vaders waren van twee Nederlandse kinderen. Gebleven zijn ook de cliffhangers, die erop wijzen dat we hier niet naar een hulpprogramma maar naar amusement zitten te kijken.
De vernieuwing en verrijking zit hem vooral in presentator Joris Linssen. Hij is sterk in het boven halen van emotionele levensverhalen, zo weten we uit Hello Goodbye, en die gave gebruikte hij nu in een aangrijpend interview met zangeres en danslerares Carla Wisse die de afgronden liet zien van een kind dat is afgestaan.