Tv-recensie | Van alle Amerikaanse reisseries is die van Eelco Bosch van Rosenthal de beste

Moeten Amerikanen bij de presidentsverkiezingen „kiezen uit twee kwaden”? Dat stelden Amerikakenners Charles Groenhuijsen en Raymond Mens maandagavond in de talkshow Op1 (NPO1) Doorgaans zou ik ze gelijk geven, maar nu de race wederom gaat tussen president Joe Biden en oud-president Donald Trump is de keuze betrekkelijk eenvoudig, zou je zeggen.

Dat bleek alleen al uit een reclamefilmpje dat ze lieten zien waarin Trump als de verlosser werd gepresenteerd, door God op aarde gezet om ons van het marxisme te redden. Ik dacht dat het satire was. Wat de Amerikavorsers vooral bedoelden met „twee kwaden” was: het zijn twee oude veteranen die allebei niet populair zijn. Amerikanen kiezen vooral voor de één omdat ze de ander niet willen.

Zeker in een verkiezingsjaar zoals het huidige wemelt het van de Amerikaanse reisseries op tv. Zondag begon Eelco Bosch van Rosenthal aan zijn derde serie. Maandag vervolgde Margriet van der Linden haar eigen serie State of Hate. Rob en Bouke, Dionne, Eva, Thijs, Beau, Leo, Tycoon, Danny, Waldemar, Frans Bauer en nog een paar anderen gingen hun voor. Eelco Bosch van Rosenthal is de beste, alleen al omdat hij vaak in de VS is geweest en dus niet de hele tijd zijn verwondering of verbijstering hoeft te etaleren zoals de anderen dat doen.

Ook bij Van der Linden verbijstering, een open mond zelfs („Een politieagent neerschieten?!”) maar verder is haar vijfdelige documentaire-reeks uitstekend. Hierin beschouwt ze geruchtmakende extreem-rechtse haatmisdrijven uit het recente verleden om te kijken hoe het er nu mee staat. Maandag behandelde ze de aanslag op een overheidsgebouw in Oklahoma in 1995 waarbij 168 mensen om het leven kwamen.

Terrorisme van eigen bodem

Dat zullen de moslims wel weer wezen, dachten veel Amerikanen toen. De FBI had alvast een onschuldige stadsbewoner gearresteerd wegens het bezit van een Arabische naam. Maar nee, tot hun verbazing was het een witte man. Timothy McVeigh, een oorlogsveteraan en wapenhandelaar die de overheid haatte. Hij verweet de overheid vooral de bloedige aanval op een sekte in Waco (Texas), twee jaar eerder.

McVeighs bijbel was The Turner Diaries, een boek over een neo-nazistische revolutie die leidt tot het uitroeien van alle Amerikanen van kleur. Het boek inspireerde ook de bestormers van het Capitool in 2021.

„Terrorisme van eigen bodem” dus, uit de extreem-rechtse, zwaar bewapende hoek. In 1995 waren dat nog wappies in de provincie, maar tegenwoordig kunnen ze opeens een couppoging doen of in het Witte Huis neerstrijken.

Waarom hebben witte Amerikanen moeite om een witte man als terrorist en fascist te zien? Omdat hij op hen lijkt. Dat is zo’n verontrustende gedachte dat het beter is om het terrorisme te bagatelliseren: vereenzaamde, verwarde man, het was een incident.

En wordt het in november Biden of Trump? Op1 probeerde er maandag een wedstrijdje van te maken. Groenhuijsen zette zijn kaarten op president Biden, Mens zat op Trump. Maar ze hielden het ook voor mogelijk dat een van de twee in het harnas zou sterven – 25 procent kans volgens geraadpleegde geriaters. Dan zou er een vrouwelijke president komen.