Tv-recensie | Trefzekere emo-tv: meisje krijgt kunstbenen, breiers van borstprotheses beloond

Wordt het nu oorlog of wordt het nu vrede? In zijn nieuwe rol van secretaris-generaal van de NAVO zei Mark Rutte donderdag: „Het is tijd dat we ons geestelijk instellen op oorlog.” Dus moet iedereen zijn geld in een oude sok stoppen en een knijpkat kopen. De talkshows Eva (NPO 1) en Renze (RTL 4) bespraken de oorlogsdreiging met een kolonel en een oud-diplomaat, en in één moeite door bespraken ze de vredeskansen in Oekraïne. Maar als het daar vrede wordt, dan neemt de kans op oorlog toch af, zou je denken. De tegenstelling werd niet opgemerkt. Volgens Rutte is er ook geen tegenstelling. Na Oekraïne is Rusland nog niet klaar met oorlog, zegt hij.

In Nederland, het land zonder tanks, was Ruttes oorlogsretoriek een wake-upcall. Maar in Ruslands buurlanden staan ze allang paraat, zo blijkt uit Het nieuwe IJzeren Gordijn (NPO 2). In deze reisserie bezoekt de Vlaamse presentator Rudi Vranckx plaatsen aan de Russische grens die zich voorbereiden op oorlog. Hij begint in het noordelijkste puntje, in het Noorse Vardö waar superradars – drie witte reuzenbollen op een sokkel – Rusland in de gaten houden.

Daarna Finland, dat na de Winteroorlog van 1939-1940 nooit gestopt is met zich voorbereiden op een nieuwe Russische inval. We zien reservisten oefenen op een schietbaan, één op de vijf Finnen kan onder de wapenen geroepen worden. Indrukwekkend zijn de enorme schuilkelders van Helsinki – uit de rotsen gehouwen hallen waarin nu onder meer een zwembad ligt, maar waar in geval van nood plaats is voor de gehele stad plus eventuele gasten.

Huilen

Vrede op aarde en in de mensen een welbehagen. In de aanloop naar Kerstmis vervult De Beste Wensen (SBS 6) droomwensen van mensen die het moeilijk hebben – een soort vervolg op Hart in Actie. Vrijwel alle Talpa-kopstukken doen mee. Zo gaat Johnny de Mol langs bij het meisje Jacky dat na kanker in haar knie een kunstbeen heeft. Ze zou willen zwemmen en rennen maar daar heeft ze speciale protheses voor nodig. Die krijgt ze van De Mol: een sportbeen en een waterbeen. Ik meteen huilen natuurlijk.

Trefzekere emo-tv dus. Het gaat wel een beetje snel. We laten Jacky met haar nieuwe been achter in het zwembad en stomen door naar de stichting Breiboezem – vrouwen die borstprotheses breien voor mensen met borstkanker. De vrijwilligers krijgen van Linda de Mol een gezellig uitje en een doos met troep van de Action. „Jullie zijn een lichtpuntje in de donkere dagen van vrouwen met borstkanker” zegt De Mol. Een breier verzucht: „Dit is meer dan wow.”

Nu begint de emotionele impact te slijten. Bij het zwembeen was het vervullen van de droomwens nog zo eenvoudig en evident nuttig – iets kleins, iets goeds. Maar bij de boezembreiers overheerst het gesponsorde spektakel.

Gelukkig is er nog de mooie hereniging op Curaçao van oma Raisa en haar familie uit Nederland. De schoonheid zit hem vooral in de pure reacties van de betrokkenen. De familie wordt opgezocht door Alberto Stegeman van Undercover in Nederland. Ze schrikken zich rot want als overvaljournalist Stegeman langskomt, is dat meestal slecht nieuws. De zus, die met griep ligt, verstopt zich in haar jas en zijgt ineen als Stegeman aan de deur verschijnt.

Nog mooier is de reactie van oma Raisa op Curaçao als ze bezoek krijgt van presentator Viktor Brand. Ze weigert hem binnen te laten omdat ze hem niet vertrouwt. „De blanke is stiekem”, zegt ze. Ze gaat na flink aandringen toch overstag waarna ze haar kinderen en kleinkinderen na jaren weer in de armen kan sluiten. „Ik heb van deze dag gedroomd”, zegt ze. Moest ik toch weer even hikken.