Tv-recensie | Tijdelijke Jeroen Pauw heeft plezier in zijn werk

Een paar dagen als invaller tv-kijken – braaf volgens de papieren omroepgids en zonder weg te zappen – en je wordt, als je niet oppast, vanzelf Archie Bunker. Een treurig eenmansorkest dat, ondanks het moois dat er óók te zien is, constant chagrijn de huiskamer in blaast, terwijl de familie beschroomd aan de afwas gaat.

Over het irritante volume van de reclame en zo. Of over de onophoudelijke vooruitblikken naar wat je allemaal ook nog móét gaan zien, straks. Over de statige pasjes van presentatoren die naar hun desk moeten schrijden. Uiteraard over het „ze”-zeggen in het NOS Journaal (van het type: in dit of dat land, ‘daar hebben ze morgen verkiezingen’). Wie? Oh, ze.

Maar je kan blijkbaar ook sinds mensenheugenis op tv zijn – nu ja, sinds 1989 – en er als invaller toch nog elke dag zin in hebben. Jeroen Pauw, ontspannen kopje koffie in de hand, trad gisteren aan bij Sophie & Jeroen. Waar hij tijdelijk Khalid Kassem vervangt , nu die even is verhinderd wegens besognes uit een eerdere werkkring. Sophie Hilbrand wijdde maandag emotionele woorden aan haar ontbrekende wederhelft, een „geweldige man en een lieve collega”.

Pauw is vast ook een lieve man. In elk geval een vrije vogel die, naar eigen zeggen, „supergevoelig” is maar ook geen blad voor de mond neemt. In Trouw laakte hij in een interview het „gelieg en gekonkel” bij de publieke omroep, vooral de „teringzooi” rond het geplaagde Op1. Meer kon hij niet on the record zeggen want ja, hij is ook producent en dat zou slecht zijn voor de zaken. Toch een blaadje voor de mond.

Een vleugje vrouwonvriendelijk was vooraf gespeculeerd hoe (niet eens: of) Jeroen Sophie zou overvleugelen. Dat kopje koffie ontlokte op X al juichkreten als: „Wat een vakman!”. Kom, kom, het was geen Black Label. Maar inderdaad, de vakman deed het soepel als vanouds, aanstekelijk goed gehumeurd en geïnteresseerd, zij het een tikje hees. Hij verdeelde zijn aandacht mooi over de gasten n gaf ze ruimte. Hoe kan een mens zo’n vis in het water zijn in de beeldbuis?

Alleen bij een andere oude bekende haperde de machine even. Vriendelijkheid troef voor Rita Verdonk, gemeenteraadslid in Den Haag, die de spreidingswet kwam kielhalen. Pas toen documentairemaker Hans Hermans (De wereld in Ter Apel) haar aan de tand voelde kwam de oude boze Rita boven („Nou èn? Nou èn?”), die beweerde dat in de door asielzoekers geplaagde dorpen „alles wordt gestolen”.

De tijdelijke gastheer herpakte zich in een gesprek over Elon Musks hersenimplantaat. Nu was het sidekick Quinty Misiedjan die de hamvraag stelde: als zoiets niet voor het eerst gebeurt, „waarom vinden we dit dan nieuws?” Het eerlijke antwoord kwam van UMC-onderzoeker Mariska van Steensel: „Omdat hij het heel groot maakt.”

Een paradox

Pauws kracht was altijd iets van een paradox. Nonchalant maar alert. Met een fijne neus voor ‘de ideale talkshowgast’: een mens met een menselijk verhaal. Of, ook altijd welkom, een makkelijke prater met een hoog entertainmentquotiënt. Enter Henk Bleker.

„Ik kom gewoon even helpen”, zei Pauw bescheiden toen bekend werd dat hij Sophie zou gaan bijstaan, een uitspraak met een hoog lubberiaans gehalte. Maar wie weet is het inderdaad tijdelijk, een tussenoplossing. En dan?

Laten we ook eens lubberiaans een eindje met Hilversum oplopen. Waarom niet Jeroen Wollaars naast Sophie? De kwieke anchor van Nieuwsuur, een man van wie je je ogen geen seconde kunt afhouden in de vrees of hoop dat hij nu dan toch op tafel zal springen, zijn stropdas afwerpen of een lied zal aanheffen, lijkt er geknipt voor. En wie weet kan Rita door naar Ongehoord Nederland, daar is een plek vrij.

Genoeg gekkigheid. Voorlopig kunnen we het best doen met die andere Jeroen, de nieuwe oude invaller Pauw.