Tv-recensie | Televisie zonder ruzie en ziektes? Ondenkbaar

Ruzie en ziektes zijn waar de televisie op draait. In Klokhuis (NPO 3) zat woensdag een jongen met een dwarslaesie. Je zult het maar hebben (NPO 3) had een vrouw met een dissociatieve identiteitsstoornis en een jongen met dwerggroei. En in het 25ste seizoen van de Little People, Big World (TLC), over een familie met dwerggroei, komt de ruziënde familie weer samen doordat de zoon met spoed een hersenoperatie ondergaat.

Bij de Oranjes gaan familieruzies beschaafder. In de vierde aflevering van Het verhaal van Nederland – Oranje Nassau (NPO 1) zijn we inmiddels in de achttiende eeuw beland. Stadhouder Willem III valt van zijn paard. Dood, zonder opvolgers achter te laten. Twee verre neven maken aanspraak op de erfenis. Op weg naar Den Haag om het juridisch uit te vechten, rijdt een van hen, Friso van de Friese tak, met zijn koets in het Hollands Diep. Ook dood. Nu is het aan zijn zoon Willem IV om de erfenisruzie te beslechten. Maar die moet eerst nog geboren worden en een val uit een raam overleven die hem een bochel en een kippenborst bezorgt. Hij wil graag stadhouder worden maar de Republiek zit net lekker in zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk, een halve eeuw zelfbestuur zonder bemoeizieke Oranjes, dus die hebben geen zin in hem. Pas als de Fransen in 1747 binnenvallen roept het volk toch weer om een Oranje aan het hoofd.

Blijft een heerlijke serie. Ik geniet nu ook van de gekke toneelstukjes, die juist bedoeld zijn om ondramatisch te zijn: zwijgende mannen met krullenpruiken lummelen wat rond in paleizen, op de hei, in koetsen. Een soort tableaux vivants ter illustratie van het verhaal dat presentator Daan Schuurmans vertelt. De structuur wordt nu ook duidelijk: iedere aflevering raken de Oranjes hun macht kwijt waarna de zaken toch weer ten goede keren. In de volgende afleveringen komen de Fransen, de democraten en de nazi’s langs om de Oranjes dwars te zitten.

Het nieuwe programma Road Rage (Discovery) gaat over Amerikaanse verkeersruzies. Auto’s botsen, achtervolgen elkaar, rijden elkaar klem. De bestuurders stappen uit om elkaar uit te schelden en te bedreigen. Een vrouw spuit berenspray door een autoraampje. Handig is dat de ruziemakers de tegenwoordigheid van geest hebben om alles te filmen met hun telefoon. Anders is er wel een voorbijganger die de ruzie vastlegt. Discovery plukt die filmpjes van de sociale media en maakt er een verhaaltje omheen.

In de eerste aflevering loopt alles met een sisser af, afgezien van blikschade en hangende strafzaken. Niemand gewond, niemand overleden. Rijden in een auto maakt een wonderlijke agressie los bij mensen. In psychologenbijbel DSM-5 heet dat de ‘periodieke explosieve stoornis’. Je kunt het ook krijgen als je in het Mediapark werkt.

Die filmpjes zijn natuurlijk fantastisch. Schadenfreude. Maar om een beetje lengte te maken, blijft het programma dezelfde fragmenten tot in den treure herhalen. Road Rage zou beter zijn als Discovery scherper zou knippen en het resultaat in kleine hapjes online zou opdienen.

De laatste ruzie is het mooiste omdat die zo absurd is. Een vrouw met een aanzienlijke blote buik houdt een onsamenhangend betoog: „Ze hebben al mijn kinderen vermoord en jullie lachen me uit.” Een echtpaar zegt dat ze voorwerpen op de auto gooide. Dan verschijnt op de achtergrond een voorbijganger die een honkbalknuppel te voorschijn haalt waarmee hij zich in de ruzie mengt. Het ziet er ernstig uit, maar dan zegt de vrouw met de buik: „Het is goed met je, trut” en rijdt weg. De man met de honkbalknuppel laat zijn dreigende houding ook plots varen. „Mijn fout.”