Tv-recensie | Televisie heeft het graag over zichzelf, maar het gesprek over de eigen club wordt steeds ongemakkelijker

Wie volgt? Na Matthijs van Nieuwkerk, Tom Egbers en NPO-baas Remco van Leen, wordt nu WNL-directeur (en hoofdredacteur) Bert Huisjes beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. In een AD-artikel woensdag spraken medewerkers van intimidatie, pesten en zwangerschapsdiscriminatie. Doorgaans drijven dit soort artikelen op anonieme bronnen, maar nu traden enkele bekende vrouwen naar voren, onder wie Eva Jinek. De Raad van toezicht van WNL ging meteen achter Huisjes staan en prees „zich gelukkig met een hoofdredacteur die natuurlijk zoals ieder mens niet zonder zonden is, maar enorm veel heeft bereikt.”

Lokaal Hilversums nieuws wederom – het gebeurde om de hoek! Hoe zouden de programma’s op de publieke zenders hierop reageren? Televisie heeft het graag over zichzelf. In menig tv-programma worden andere tv-programma’s warm aanbevolen. Maar sinds begin deze maand het rapport-Van Rijn verscheen, over grensoverschrijdend gedrag in Hilversum, wordt het gesprek over de eigen club steeds ongemakkelijker.

Baas heeft spijt

Donderdagochtend besteedde Goedemorgen Nederland (NPO1) één minuut aan de kwestie. In het eigen nieuwsprogramma van Bert Huisjes meldde presentatrice Tanja Kok dat haar baas spijt heeft en dat de Raad van toezicht de hoofdredactie wil uitbreiden. Huisjes kwam zelf niet in beeld, zelfs niet op een foto. In plaats daarvan kregen we beelden van een lege receptie van WNL. En van een zwarte WNL-koffiemok.

Talkshow Sophie & Jeroen (NPO1) opende woensdagavond met Huisjes. Niet als belangrijkste nieuws, maar meer als: dan hebben we dat ook maar gehad. De toon was voorzichtig. Presentatrice Sophie Hilbrand las vooral voor uit de krant. Gast Jörgen Raymann, die Huisjes heel aardig vindt: „Ik hoop echt dat Bert beter gaat reflecteren”. Verder moesten de mensen meer met elkaar in gesprek gaan, vond hij. Gast Tim Hofman, die in 2022 de seksuele misstanden bij The Voice onthulde, vond dat te weinig: „Het mag iets rigoureuzer dan zelfreflectie en rapportjes”.

Bij RTL, concurrent van de publieke omroep, konden ze zonder meel in de mond praten. Mediaverslaggever Rob Goossens stelde in RTL Boulevard (RTL4) dat Bert Huisjes moest opstappen. Hij bewonderde de „vrouwen met ballen” die zich in het AD tegen diens gedrag uitspraken. De reactie van de NPO-leiding op het nieuws – „dat er urgentie is geboden om met een gezamenlijk plan van aanpak te komen” – vond Goossens slap: „Het is nu wel duidelijk dat je band lek is, een plan van aanpak is hartstikke leuk, maar ga verdorie gewoon je band plakken”.

‘Meisjes uit de provincie’

Vandaag Inside (SBS6) bood een verrassende kijk op de zaak. Opiniemaker Johan Derksen herkende zich in het AD-artikel: „Uitstekend Bert! Ik wil graag kennis met je maken want we hebben veel gemeen.” Uit het artikel sprak volgens hem dat Huisjes een krachtdadige hoofdredacteur was die de „meisjes uit de provincie” er goed onder hield.

Dat het vermeende wangedrag van Huisjes een seksistische ondertoon had, was Derksen niet ontgaan. En hij omarmde dat. De vrouwen die opstonden tegen Huisjes werden door Derksen uitputtend beledigd. De vermeende zwangerschapsdiscriminatie bij WNL vond hij terecht. Dat vrouwen in verwachting raken was heel vervelend voor een hoofdredacteur. „Zo’n man wil frisse dames. Dan komt zo’n iemand terug van zwangerschap en dan is ze twintig kilo aangekomen.” En: „Wil jij zo’n varken in beeld dan?”

Je kunt van grensoverschrijdend gedrag ook je verdienmodel maken.