
Een spannende laatste week voor onze twee langlopende lievelingssoaps, Goede Tijden, Slechte Tijden en De Tweede Kamer. Ze eindigden allebei met een enorme cliffhanger. In GTST bleek het al die tijd kleinzoon Valentijn te zijn geweest. Hij onthulde in de laatste aflevering dat hij het hele seizoen het meesterbrein was achter de onverklaarbare, bizarre ellende die de familie Sanders trof. De dochter werd bijna gek van klopgeesten in haar huis. De gehandicapte zoon liet zich martelen in een horrorkliniek om van zijn dwarslaesie af te komen. En de pater familias Ludo Sanders raakte zijn vrouw kwijt na verleidingstrucs van een mysterieus koppel. Samen met zijn stiefmoeder lokte kleinzoon Valentijn nu zijn gehate grootvader Ludo naar een Waals kasteel om hem te vermoorden. Met een deepfake-video haalde hij ook de rest van de familie erbij. Het liep natuurlijk allemaal anders dan gepland, mannen renden rond met pistolen, twee schoten, een ontploffing! …
Op 28 augustus, als het nieuwe seizoen begint, weten we hoe het verder gaat.
Met gemiddeld 843.000 dagelijkse kijkers bleven de kijkcijfers van GTST redelijk stabiel, maar de kritiek van de soapologen over het afgelopen 35ste seizoen was hard. De GTST Courant vatte het samen als: „Verhaallijnen worden afgekapt, personages overlijden buiten beeld, het vloggen ging helemaal nergens over en het is een komen en gaan van personages.” Opmerkelijk was dat de serieleiders deze week het boetekleed aantrokken. In een interview met het AD zeiden ze dat ze te veel geëxperimenteerd hadden dit seizoen. De omstreden verhaallijn rond de vloggende GTST-jongeren hadden ze afgekapt na protesten uit de cast.
Ook de cliffhanger kon geen genade vinden in de ogen van de GTST-watchers. Op zich was het mooi dat die zo lang was voorbereid, en dat diverse verhaallijnen samenkwamen. Maar kleinzoon Valentijn werd te licht bevonden om geloofwaardig een meesterbrein te zijn. De fans waren teleurgesteld dat diens vader Nick niet de man achter de schermen bleek te zijn. De superschurk verdween weliswaar tien jaar geleden achter de tralies, maar de fans hoopten op een glorieuze comeback. Die kans lijkt nu verkeken: Nick was een van de personages die dit seizoen buiten beeld overleden. (Lijkt me heerlijk, buiten beeld sterven, maar het is blijkbaar een doodzonde in soapland.)
Ik ben zelf geen doorgewinterde GTST-kijker dus ik kan er niet echt over meepraten. Over het algemeen vind ik het jammer dat de soap alledaagser en realistischer is geworden. Dus ik was blij met de gekkigheid dit seizoen: de klopgeesten, de horrorkliniek en de knullige snuf-en-snuitjemisdaad. Die vloggende GTST-jongeren waren inderdaad stom, maar ik vind ongeveer alles wat de GTST-jongeren doen stom.
Meesterbrein Wilders
De andere soap, De Tweede Kamer, eindigde zijn 210de seizoen ook in chaos. Ze zouden daar over een nieuwe asielwet stemmen, maar de PVV had er snel een amendement aan laten vastnieten, waardoor ongedocumenteerde mensen en degenen die hen bijstaan straks criminelen worden. Dat maakte de wet onaanvaardbaar voor christelijke rechts. Een dag van koortsachtig overleg volgde. Met veel moeite werd het nietje een beetje losgewrikt – de Raad van State gaat achteraf naar het amendement kijken – waardoor de wet vlak voor middernacht toch nog doorkon. Het zomerreces kon beginnen.
De kritiek was hard over deze zomercliffhanger. De woorden „chaos”, „geblunder” en „amateurisme” werden de hele tv-avond herhaald. „Wat een zootje”, zei politiek verslaggever Arjan Noorlander in Nieuwsuur. „Goed voor het vertrouwen in de politiek zal het zeker niet zijn.”
Naar het meesterbrein achter deze desastreuze ontknoping hoeven we niet lang te zoeken. Er is één man die bovenaan de peilingen staat, die al jaren onvermoeibaar streeft naar verlammende chaos en ruzie in het „nepparlement”. Hier heeft hij het hele seizoen naartoe gewerkt. „Een mooie week voor de PVV”, twitterde hij vrijdagochtend. Hoe dit verder gaat komend seizoen, laat zich raden.
