Tv-recensie | Oude kakker zoekt vrouwtjeskakker en Anja (70) wil wel weer eens lekker zoenen

Twee gegadigden boden zich aan. Beiden man, hoofdstadbewoners, politicologen afgestudeerd aan dezelfde universiteit. Allebei geboren in de maand juli, in hetzelfde jaar (1964). De één beloofde respect en waardigheid te waarborgen, de ander bood een ontspannen samenzijn dat nooit langer zou duren dan nodig. Na twee stemrondes maakte Tweede Kamerlid Gidi Markuszower donderdag (PVV) bekend op wie de keuze was gevallen: Martin Bosma (PVV) mag de komende jaren de Tweede Kamer voorzitten. In zijn dankwoord citeerde hij een gedicht van Gerard Reve, gisteren honderd jaar geleden geboren. Dat zag ik bij Khalid & Sophie. In het NOS Journaal hoorde ik hem geruststellend zeggen: „Ik hou van politiek, ik hou van de Kamer, ik hou van het debat. Ik ben als een vis in een heerlijk aquarium.” Een liefdesverklaring van de aanhouder. „Hij kreeg het niet zomaar”, zei Journaal-presentator Annechien Steenhuizen. Twee keer eerder probeerde hij het, deze derde keer was het (net) raak.

Hoeveel gegadigden zouden zich aanmelden voor de elf liefde-zoekenden die zich donderdagavond presenteerden in B&B vol liefde: de aftrap? Verreweg het populairste programma van 2023, zeven weken in de zomer dagelijks op televisie. De stelletjes die het programma opleverde zijn nationale bekendheden, hun B&B’s in den vreemde zitten de komende seizoenen vol Nederlandse tv-kijkers. Vrijwel alle deelnemers kennen we nog steeds bij naam, hun eigenaardigheden zijn tot vervelens toe herhaald en gekopieerd. Ik zou er niet over piekeren mee te doen, dus het zal wel storm lopen. De keuze bestaat uit vijf vrouwen en zes mannen (eentje zoekt een man), de gemiddelde leeftijd is 56,5 (de jongste is 35, de oudste 70) en de locaties variëren van Frankrijk tot Zuid-Afrika, van kasteel met 95 man personeel tot een naturistencamping, en van luxe safarilodge in de bush tot sobere safaritent in het centre de rien.

Spaanse vriendinnen

De altijd opgewekte Anja (70) in Frankrijk heeft zin om weer eens „heerlijk te zoenen”. Roland (59) in Hongarije heeft nog nooit een vriendin gehad ouder dan een jaar of 40, 45. Robert Jan (57) noemt zich een corpsbal en een oude kakker. Hij zoekt een vrouwtjeskakker die net als hij houdt van natuur, tradities en mooie diners. De 35-jarige Mike uit Spanje had altijd Spaanse vriendinnen, maar wil nu eens een Nederlandse „want die zeuren niet zo”.

Je mag mensen natuurlijk niet beoordelen op wat ze van zichzelf laten zien in die paar minuten, maar de gegadigden moeten op basis van die paar minuten ook beslissen of ze voor zichzelf een toekomst zien aan de zijde van Iris, Mirjam of Thijz, dus laat ons even preventief oordelen. Waren er al rode vlaggetjes te zien? Walter-achtige types die zich heel zen voordoen, maar die zich in het echt ontpoppen tot wispelturige windbuil? Thijz (64), excentriekeling, uitvinder en kunstenaar zou in aanmerking kunnen komen. Hoewel, de eisen die hij stelt aan een toekomstige liefde zijn zo bescheiden als zijn Franse optrekje. Hij mist iemand die zegt: „Heb je trek in koffie.” Een vrouw die tegen hem zegt „Je moet je scheren.” Hoe lief.

Ik zet m’n kaarten op Albert (63), eigenaar van een gigantisch 14de-eeuws kasteel in Frankrijk. Vader van twee kinderen van 5 en 7, sinds april gescheiden. Dat voelde als een „schipbreuk” waarbij hij moest blijven zwemmen. Toch is hij „klaar voor een nieuwe liefde”. O, en hij danste in zijn muziekkelder. Eventjes, maar toch. Roland (59) uit Hongarije is ook een kanshebber voor Walter-vibes. Hij was al drie keer getrouwd, maar zoekt nu een „goede en mooie auto die het blijft doen” en waarin hij de rest kan blijven rijden. In de „onafhankelijke” Italiaanse Henriëtte (61) ontwaarde ik een nieuwe Petri-ik-kom-hier-en-ik-ben-meteen-niet-blij. Zomer 2024. Dan zien we hoe dit eindigt.



Leeslijst