Tv-recensie | Op zoek naar erkenning, op het grootste podium voor ultravrouwelijke vrouwen

Hoe overstem je het geschreeuw? Hoe wapen je je tegen andersmans oordeel? Hoe vind je redelijkheid in een verdeelde maatschappij? Dat vat de donderdagavond wel zo’n beetje samen. Natascha van Weezel en Sinan Can, journalisten en vrienden, zochten in Brug over de breuklijn naar middelpuntzoekende stemmen in het Palestijns-Israëlische conflict. Rikkie Kollé, de transvrouw die werd verkozen tot Miss Nederland, is zelf de inzet van conflict. In Rikkie Kollé, de mooiste vrouw van Nederland voert ze een eenzame strijd tegen de mensen die vinden dat zij niet hoort te bestaan.

In de documentaire over haar volgen we Rikkie Kollé (22) in de voorbereidingen voor de Miss Universe verkiezing in El Salvador. Een wereldtoneel waar 84 Missen uit even zoveel landen hun naam en herkomst in de microfoon moeten schreeuwen om boven het lawaai uit te komen van een uitzinnige menigte. Daarna showen ze zichzelf in bikini en in avondjurk en na nog een paar rondes én een diepte-interview wordt de mooiste vrouw ter wereld gekozen.

Yvette Kollé, Rikkies moeder, hoopt hartstochtelijk dat haar dochter de wereldtitel niet wint. „Ze heeft heel Nederland over zich heen gekregen, dan valt de hele wereld over haar heen.” Het was al wereldnieuws toen ze van de zomer de Nederlandse titel won. Een man de mooiste vrouw? De haatreacties die dát opleverde, bij mannen én vrouwen. Je wordt er koud van, zou mijn oma zeggen.

We zien Rikkie Kollé te gast bij een praatprogramma van Omroep Brabant. Aan tafel blijkt ze tegenover Rob Mutsaerts te zitten, hulpbisschop van het bisdom Den Bosch, die vindt dat de „woke cultuur” als een onzichtbaar virus het land ontwricht. Geslachtsverandering is wat hem betreft een uiting van die woke cultuur. Of de hulpbisschop zich verantwoordelijk voelt voor de bagger die Rikkie Kollé op haar bord krijgt, vraagt de presentator. Nee hoor, zegt de man in de jurk, hij voelt zich totaal niet schuldig. Geen antwoord waar je van schrikt. Dat je een meisje van 22 onvoorbereid met zo’n man aan tafel zet, daar schrik ik weer wel van.

Kollé wilde per se op het grootste podium voor ultravrouwelijke vrouwen begrip én erkenning zoeken voor haar bestaan als transvrouw. Als de documentaire iets laat zien dan is wat een verschrikkelijk evenement zo’n Miss-verkiezing is. Ze won niet. Gelukkig maar.

Oorlog

Natascha van Weezel en Sinan Can zoeken in hun documentaire mensen op aan weerszijden van de breuk die de Palestijns-Israëlische oorlog in Nederland heeft geslagen. Ze praten met degenen die zich uitspreken, stelling nemen, een kant kiezen. Met Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw-Israëlietisch Weekblad. Met Stephan van Baarle, fractievoorzitter van Denk. Dat zijn stemmen die we kennen.

Maar wat ze hopen te vinden zijn de stemmen van mensen die er, net als zij, voor kiezen geen keuze te maken. Zij zelf werden en worden er hard op aangevallen, dat ze zich niet uitspreken voor of tegen de ander. Haatmail en doodsbedreigingen, opgezegde vriendschappen, geen openbare optredens meer zonder politie erbij. Dat vertelden ze eerder op de avond bij Khalid & Sophie.

Wat ze in Brug over de breuklijn bieden zijn heel wankele touwbruggetjes. Vier jong volwassenen, twee met een joodse en twee met een islamitische achtergrond, die op scholen de vredesboodschap ‘Deel de duif’ brengen. Hun logo van een vredesduif wordt door haters onthoofd teruggestuurd, of met een bomgordeltje om. Mooi was het gesprek tussen Natascha van Weezel en haar moeder, Anet Bleich. Zij ziet geen andere optie dan „op de grond zitten en huilen”. Zo klinkt de stem van de hopeloze.



Leeslijst