Tv-recensie | Ook Twan Huys kan niet volgen wat Fleur Agema precies bedoelt

Fleur Agema had plannen met het ziekenhuislandschap. Ze ging het beter inrichten, spreiden, veranderen en aanpassen. Een nieuw landschap creëren. Dat ze de kans kreeg dat te doen was heel erg bijzonder. Daar was ze dan ook zeer dankbaar voor. Ik hoorde het haar zondagmorgen zeggen in Buitenhof (AVROTROS/BNNVARA) en vroeg me af of het aan mij lag dat ik niet begreep wat de zorgminister bedoelde; dat me hetzelfde gevoel bekroop als wanneer ik tien generieke LinkedIn-posts lees van mensen die super dankbaar zijn dat ze aan abstract klinkende uitdagingen mogen beginnen.

De vragen van presentator Twan Huys waren concreet genoeg. Hij wilde zijn gast laten reflecteren op twee zaken: de dreigende uitlatingen van Agema en haar partijleider die steeds het nieuws haalden en samenwerking met andere partijen bemoeilijkten, en de loze toezeggingen die de PVV in verkiezingstijd had gedaan. De partij beloofde toen de zorg in het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen op het huidige niveau te houden, maar nu moest Agema toch mededelen dat een deel van de spoedeisende zorg er niet behouden kon blijven.

Wat dat eerste punt betrof vond Agema het vervelend dat haar woorden als dreigend waren geïnterpreteerd. Dat ze na gemor uit de Eerste Kamer over het ingaan van het staatsnoodrecht had gezegd nog wel eens te willen zien „wie zo stoer is om het tegen te houden”, was natuurlijk niet dreigend bedoeld. Het speet haar dat anderen daar anders over dachten en het speet haar dat het nu over die uitspraak moest gaan, terwijl ze het liever wilde hebben over de zorg.

Want: „Wat wél gelukt is”, zei Agema, „en daar ben ik het ziekenhuis en de zorgverzekeraar heel erg dankbaar voor, is dat als op enig moment het personeelstekort wél wordt opgelost – daar gaat het ziekenhuis zijn enorme best voor doen, maar ook de plannen die ik heb met het landschap om de regio aantrekkelijker te maken om je te vestigen… als het wél lukt om de personeelstekorten op te lossen, wordt in de plannen – dus de nieuwbouwplannen, architectonische plannen en de grondaankoop – rekening gehouden met het bijbouwen van de benodigde gebouwen, en de zorgverzekeraar is dan bereid om de rekening op te pakken.”

Bilhoelahoep

Wat was er gebeurd met de partij van de klare taal? Met afnemend zelfvertrouwen spoelde ik het citaat zes keer terug. Een deel van de zorg moest weg vanwege het personeelstekort, maar mocht dat personeelstekort worden opgelost, dan konden er nieuwe gebouwen worden gebouwd. Klopte dat? Was m’n hoofd misschien al verzadigd van het rijke spelshowaanbod dat het weekend met zich meebracht? Op RTL mochten BN’ers elkaar elimineren (Expeditie Robinson) en executeren (De Verraders Halloween); op SBS6 probeerden semi-bekende Nederlanders zo snel mogelijk zonder handen zure matten op te eten (De Alleskunner: VIPS) en probeerden onbekende Nederlanders te raden of de wereldkampioen hoelahoepen haar eigen record bilhoelahoepen zou verbreken (JA of NEE). Het antwoord was overigens ja. Andrea M. hoelahoepte bijna een uur met haar billen. Het magische was dat ze tot vijf jaar geleden als wetenschapper had gewerkt aan de universiteit. Toen pakte ze plots een hoelahoep op – „And I never looked back”.

Ik had me eraan gelaafd met een overgave die niet goed voor je kan zijn, bedacht ik me zondagochtend somber terwijl Huys begon te citeren uit het PVV-verkiezingsprogramma: „Onze regering reageert op personeelstekorten door de zorg dan maar op te heffen. Dat is niet nodig!” Begreep hij goed dat dat in Heerlen nu wél nodig was? Nee, dat was te kort door de bocht, zei Agema. Bovendien ging zij „als eerste minister ooit onderdelen uit de marktwerking halen”. Ik kon janken van opluchting toen Huys antwoordde: “Wat betekent die zin?”