Tv-recensie | Ook Rusland begon zich, net als de ChristenUnie, druk te maken over het openingsspektakel in Parijs – vooral over Jezus

Oneerlijke concurrentie: zo durf ik het best te noemen. Een tv-recensent publiceert immers niet in het weekend – en ik weet niet hoe het met anderen zit, maar zelf heb ik hooguit 600 woorden tot mijn beschikking. Dus nee, ik was niet tevreden toen Tweede Kamerlid Don Ceder (ChristenUnie) op mijn vrije zaterdagmiddag een tweet de wereld in slingerde waarin hij in 635 woorden een belangrijk tv-evenement recenseerde. En dat was nog voor ik de inhoud las.

Het ging over een specifiek fragment uit de vier uur (!) durende openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs, vrijdagavond live uitgezonden op NPO1. Al in de eerste minuten werd duidelijk dat dit een opening zou worden vol verrassende momenten en optredens (bonjour, Lady Gaga). In elk detail van de tocht langs de Seine, minutieus vastgelegd voor alle kijkers thuis, werden de inspanningen zichtbaar van de vele – in de woorden van commentatoren Jan Roelfs en Léon Haan – „creatieve mensen in Frankrijk” die aan het Franser dan Franse spektakel hadden meegewerkt.

„Het ziet er allemaal bijzonder uit, Jan”, durfde Haan alvast te stellen nadat in het eerste halfuur uitbundig de cancan was gedanst langs de waterkant. Het heavy metalconcert waarin de bestorming van de Bastille werd nagespeeld (inclusief onthoofde Marie Antoinette) moest toen nog komen. Hangend aan de torenspits van de Notre Dame aanschouwde Victor Hugo’s beroemde personage Quasimodo de festiviteiten, terwijl drie jonge mensen samen de liefde vonden in la ville d’amour. Ergens op een brug zat een man met baret en engelenvleugels accordeon te spelen: de avond voltrok zich als de levendige droom van iemand die op de bank in slaap is gevallen met een Franstalige film op de achtergrond.

Vrede en eenheid

Maar geen van die fragmenten haalde Ceders tweet. Die richtte zich slechts op een tableau vivant dat was geïnspireerd op Leonardo da Vinci’s muurschildering Het Laatste Avondmaal. Op de plek van Jezus stond de Franse dj en zelfbenoemd love activist Barbara Butch; de apostelen werden vertegenwoordigd door dragqueens. Anders dan bij het daadwerkelijke laatste avondmaal het geval zal zijn geweest, werd hier op tafel de bijna naakte zanger Philippe Katerine opgediend, die Dionysus mocht vertegenwoordigen: de oud-Griekse god van wijn en feesten. Met een schalkse blik in de camera zong hij dat hij de kans klein achtte dat er oorlogen zouden zijn als we allemaal naakt waren gebleven. Immers: „Waar verstop je een pistool als je naakt bent?”

Een luchtige oproep tot vrede en eenheid, tegen een inclusieve achtergrond – het paste precies binnen de boodschap die IOC-voorzitter Thomas Bach aan het eind van de ceremonie uitdroeg: „Laat ons de Olympische geest vieren van een vredig leven voor de hele mensheid, verenigd in al onze diversiteit.” Maar online roerden zich direct politieke stemmen die de scène aanstootgevend vonden. In Nederland was er onder meer Geert Wilders die (quelle surprise) sprak van „woke onzin”, en dus Ceder, die in zijn tweet op wonderlijke wijze een link legde tussen het tableau en christenvervolging: „Dit is trappen tegen de meest vervolgde groep mensen op aarde.”

Voornamelijk rechtse en conservatieve politici uit verschillende landen deelden online soortgelijke ongenoegens. Voor de volledigheid liet ook Maria Zakharova, de woordvoerder van het Russische ministerie voor Buitenlandse Zaken, weten het tafereel te zien als „een bespotting van een voor christenen heilig verhaal”. Ze had zich de moeite eigenlijk kunnen besparen: tegen die tijd hadden we al, onafhankelijk van Rusland als we zijn, eigenhandig de meningen verdeeld.

Misschien dat Zakharova lekker weekend is gaan vieren nadat dat duidelijk werd. Of misschien is ze verbolgen achter haar computer blijven zitten, getergd over het werk dat haar onverwachts werd ontnomen. Oneerlijke concurrentie: het blijft een bron van ergernis.