Tv-recensie | Niet wegdromen, maar polderen in documentairereeks Droomdorp

Heuglijk nieuws in de categorie ‘raar maar waar’: Leonie ter Braak is zowel weg als terug. Deze week moest haar wonderlijke live nieuwsquiz Wat een dag! (RTL) vroegtijdig het veld ruimen wegens tegenvallende kijkcijfers – voor het eerst in weken vulde niet Ter Braak, maar talkshowhost Renze Klamer het latenightslot op RTL4. Maar het is óók de week waarin de presentatrice direct een nieuwe, minder gewaagde show lanceerde. Weg met al die actualiteit. Geef de mensen wat ze willen: een rijmende programmatitel en een toekomstdroom.

In Wonen onder de zon voor minder dan een ton (RTL) ontvluchten deelnemers de Nederlandse huizenmarkt en grauwe hemel om elders in Europa een goedkoper huis te scoren en van een gunstiger klimaat te profiteren. Wel zit er een klein addertje onder het gras: een flinke opknapbeurt is meestal vereist en moet dus worden meegerekend in het budget, dat maximaal een ton bedraagt.

Een goedgemutste Ter Braak (die net als de gemiddelde sterveling beter gedijt in Italiaanse huizen uit de jaren zeventig dan in een nieuwsquizstudio) ontmoet mensen die zich in verschillende fases van het verhuisproces bevinden. Sommigen zijn nog zoekende naar hun droomhuis, anderen zitten in de klusfase, en dan heb je nog de gelukszakken die al prinsheerlijk in hun nieuwe stekje wonen. De meeste actie is te vinden bij de nieuwbakken huiszoekers, die worden rondgeleid door drie opties die aan hun wensen voldoen. Maandagavond waren Irma en Martin aan de beurt, die niet veel meer verlangden dan een grote tuin voor de hond. En misschien ook maar een infinity pool – als ze toch bezig waren. Zinderdende tv is het niet, maar als kijker droom je wel even kosteloos mee over zwembaden waar je nooit in zult zwemmen.

Behoefte aan een moestuin

Minder makkelijk meedromen was het – ironisch genoeg – met de geportretteerden in Droomdorp (VPRO). In deze documentairereeks wordt een idealistisch woonproject gevolgd in Flevoland (Het Eemgoed), waarvoor in 2018 82 huishoudens intekenden. De motieven liepen uiteen – een pensionado met behoefte aan een moestuin, een jonge familie die steun van een gemeenschap zocht bij het opvoeden van hun kind met Down – maar hadden minstens één ding gemeen: een verlangen om samen te wonen én te leven; duurzamer en socialer, pionierend in de polder. Maar vertragingen en tegenslagen zorgden al gauw voor vroegtijdige afhakers en oplopende spanningen.

De aflevering die maandagavond werd uitgezonden kreeg van de makers de naam ‘De beslisboom’ mee. Want hoe hak je als nieuwe gemeenschap samen knopen door over de manier waarop je de boel inricht – praktisch, sociaal en financieel? Er werd veel overlegd, vergaderd en gebrainstormd op Het Eemgoed. Te veel, vonden sommigen. Onder hen was Aloy, die ervan overtuigd was dat de bewoners zich moesten verenigen in een coöperatie, maar zijn ideeën er telkens niet doorheen kreeg omdat iedereen er tijdens de vergaderingen net even anders over dacht, en iedereen een moment wilde om de eigen afweging zorgvuldig te formuleren. „Mag ik hem even overnemen”, vroegen de bewoners elkaar dan. Er zat geen schot in de zaak. Aloy voelde intussen toch wel enige behoefte aan een „duidelijk mandaat van wie voor welke zaken verantwoordelijk is”, mompelde hij later voor de camera. Een andere inwoner vatte de sfeer kernachtig samen: „Geen daden, maar woorden.”

Toch school ook juist in die eindeloze overleggen de charme van het woonproject, erkenden de vermoeide inwoners. Deze mensen gaven om hun gemeenschap. Ze wilden meedenken, meedoen, meebeslissen. Meebouwen aan hun toekomstdroom. Daar kwam veel gepolder aan te pas, ja. Maar dat hadden ze er wel voor over.