Tv-recensie | Nee, het leven spaart je niet – maar in zijn interview met Ronald Plasterk was Jeroen Pauw in een milde bui

Even kon je erover twijfelen: was Jeroen Pauw in Sophie & Jeroen (BNNVARA) gewoon een interview aan het inleiden, of misschien toch een nieuwe dramaserie aan het pitchen? Natuurlijk, dankzij de setting (een talkshow) en de tafelgast (Ronald Plasterk) lag het antwoord voor de hand. Maar de pathetische manier waarop de presentator het interview donderdagavond aftrapte had prima begeleid kunnen worden door de introtune van Nederlands langstlopende soap.

„Laten we het hebben over de opkomst…”

(Goede tijden…)

„…en de ondergang…”

(…slechte tijden…)

„…van een kandidaat-premier.”

(…nee, het leven spaart je niet.)

Op het scherm achter Pauw verscheen intussen de eerste foto die je te zien krijgt wanneer je ‘Catshuis’ invoert op Google. Een statige, ruime plek, middenin het groen, die ooit nog had toebehoord aan Koning Willem II. Pauw: „Daar zóú u gaan wonen.” Een vioolmuziekje had niet misstaan. De toon was gezet, het drama compleet.

Hoewel – na die soapy start bleek de presentator vooral in een milde bui. Er werd lang gekeuveld over Plasterks ‘Sorry Pieter’-briefje in De Telegraaf, en toen het tijd was om een wat ingewikkeldere (en heikelere) kwestie aan te snijden, namelijk de patentenkwestie die Plasterks premierschap mede had gedwarsboomd, begon Pauw: „Laten we het proberen helder te maken. Daar heb ik veel hulp van u zelf voor nodig.”

Dat lijkt niet het beste uitgangspunt voor een kritisch interview (een gevoel dat werd versterkt door zinnetjes als: „U zegt dat u een uitvinding heeft gedaan; niet uitleggen wat het is, we snappen het toch niet”) en leidde in de praktijk vooral tot een welles-nietesverhaal waarbij alleen de nieteskant aan tafel vertegenwoordigd was. De enige uitspraak van Plasterk die Pauw uiteindelijk echt kon verleiden tot tegenspraak, was dat de ex-Torentjeskandidaat alleen op de premierplek had geaast „voor het landsbelang”. Dat was zelfs Pauw wat te pompeus.

Ramptijd

Waar de toon in de talkshow wel wat nuchterder had gekund, ontbrak het een daadwerkelijke soap juist aan bombastisch drama. De trouwe Goede tijden, slechte tijden-kijker (RTL) zit rond deze tijd jaarlijks klaar voor een fatale cliffhanger: de naderende zomer blijkt keer op keer de ramptijd in te luiden voor de arme inwoners van het fictieve dorpje Meerdijk. Er worden parachutes gesaboteerd zodat mensen uit vliegtuigen donderen; er worden mensen levend begraven door hun dubbelgangers; er vinden kettingbotsingen plaats die het hele dorp in gevaar storten; er hangt letterlijk iemand aan een klif (persoonlijke favoriet). Met alle branden, ontvoeringen en schietpartijen mag je het gerust een wonder noemen dat Meerdijk überhaupt nog inwoners heeft.

Dit jaar ging dat anders. Er kwamen ziektes aan de cliffhanger te pas die zich niet bepaald leenden voor sensationalisatie en de enige ontvoering die plaatsvond (eentje maar!) voltrok zich buiten beeld. Waar bleef de traditionele schietpartij op een bruiloft? De brand in de kelder? Het gevecht onder water?

Nee, voor het klassiekste drama kon je donderdagavond toch echt beter terecht bij Sophie & Jeroen, waar Plasterk ten slotte vertelde over de dag dat hij het Torentje definitief uit het zicht verloor.

„Toen ben ik met mijn zoon gaan wandelen in het Flevopark…”

(Goede tijden…)

„…en heb ik op gegeven moment gezegd: ‘Dit komt niet meer op zijn pootjes terecht.’”

(…slechte tijden…)

„Kijk; ik deed het eigenlijk alleen maar voor het landsbelang. En in dat Pinksterweekend dacht ik…”

(…soms geluk, en soms…)

„Ik zit dat landsbelang alleen maar in de weg.”

(…verdriet.)