Tv-recensie | Nederland feitenluw verontwaardigd over Songfestivaldebacle

Wat heeft Nederland nodig ten tijde van een nationale crisis? Een extra uitzending van Op1. Dat leek althans de conclusie van WNL en de EO, die zaterdagavond samen een special presenteerden om het Songfestivaldebacle eens even goed „uit te pluizen”. Te beginnen met een rondje gevoelens. Daarbij mochten de gasten nog niet al te diep in de weinige reeds bekende feiten duiken: eerst eens even goed die emoties ventileren.

Na een dag van speculaties had het treurige slotrefrein van ons Eurovisieavontuur die middag zelfs Songfestivalmijders bereikt via een NOS-pushmelding. De European Broadcasting Union (EBU) had Joost Klein gediskwalificeerd wegens een klacht die tegen hem was ingediend „over bedreiging van een vrouwelijke tv-medewerker”. ’s Avonds gaf AvroTros dan eindelijk iets meer duidelijkheid over de inhoud van die bedreiging: Klein zou tegen gemaakte afspraken in gefilmd zijn door een cameravrouw en een „dreigende beweging” hebben gemaakt naar de camera. Diskwalificatie was een disproportionele maatregel, vond de omroep. Verder bleef vooral veel onduidelijk, al wilde Cornald Maas wel alvast „Fuck de EBU” zeggen in de microfoons van nieuwsgierige verslaggevers.

Ja, hoe moet je je daarover voelen? Niet goed, was de consensus aan de talkshowtafel. De gasten – onder anderen Frits Huffnagel („Songfestivalfan en politicus”) en Tom Mikkers („Songfestivaldeskundige”) – worstelden daarnaast met het gebrek aan informatie. „Heel veel vragen dus nog”, zei presentator Margje Fikse. „En verontwaardiging, denk ik.” Bij die vlijmscherpe analyse had ze het prima kunnen laten, maar er moest nog een heel programma opgevuld, dus ging men maar over op speculaties die veelal begonnen met: „We weten natuurlijk niet precies wat er is gebeurd, máár…” RTL Boulevard (RTL) had het intussen druk met willekeurige BN’ers vragen hoe zij zich over de diskwalificatie voelden. Wat bleek: slecht.

Incompetente bende

Aldus de stand van zaken. Nederland: verontwaardigd. BN’ers: verdrietig. Cornald Maas: „tamelijk woedend”. Die laatste liet dat ook flink merken door in zijn finalecommentaar meermaals uit te halen naar de EBU. „Met je incompetente bende”, sneerde hij toen de voorzitter flink werd uitgejoeld op het moment dat hij namens Nederland de punten uitdeelde – een taakje dat eigenlijk aan Nikkie de Jager was toebedeeld, tot die op het laatste moment bedankte voor de eer.

Boegeroep was eerder die avond nog zorgvuldig uit de uitzending gefilterd, toen de act van Israël – waarvan de deelname wegens de Gaza-oorlog leidde tot veel verontwaardiging en felle protesten – werd uitgejoeld door een deel van het publiek. Die neiging van de EBU om onenigheden waar het even kan kundig te verzwijgen leek ook van toepassing op de Joost Klein-controverse en bood ruimte aan wilde theorieën over wat er écht was gebeurd. Laat op de zaterdagavond pas reageerde de EBU-voorzitter op het boze statement van AvroTros: de cameravrouw zou een heel ander verhaal hebben over het incident. Haar versie werd niet toegelicht, en het was de vraag of dat nog iets veranderd zou hebben aan de heersende stemming in Nederland, waar radio-dj’s al waren overgegaan tot Europapa-marathons en onmiddellijk de website justiceforjoost.nl was gelanceerd.

Je kunt het mooi noemen dat zo veel mensen zich achter de artiest schaarden die hun vertegenwoordigde. Je kunt je ook wat ongemakkelijk afvragen of een ingediende klacht daarmee op voorhand als geneuzel werd afgedaan. Misschien is het beste wat je kunt doen gewoon naar Nemo luisteren, de Zwitserse winnaar van zaterdagavond. „Ik ken de details niet”, antwoordde die in reactie op Kleins diskwalificatie, „dus ik onthoud me van commentaar. Omdat ik niets slims kan zeggen.” Je zou haast vergeten dat dat ook nog een optie is.