Tv-recensie | Moedig van Khalid & Sophie, een uitzending over slavernij, maar wat was het braaf en saai

Wanneer zou de redactie van Khalid & Sophie bedacht hebben een volledige uitzending, op locatie, te besteden aan het slavernijverleden? Voor of na de verkiezingen? Dinsdag was het een jaar geleden dat premier Rutte de nazaten van slaafgemaakten excuses aanbood namens de Nederlandse staat. Hij sloot destijds zijn speech nadrukkelijk niet af met „een punt, maar met een komma”. Khalid & Sophie bouwden de talkshowstudio op in Middelburg – een stad die eeuwenlang floreerde dankzij slavernij. Aan tafel zou de balans opgemaakt worden van ‘een jaar na de komma’.

Prima timing. Een statement, leek me, met het oog op de verkiezingsuitslag en een aspirant-premier die zegt dat hij de excuses wil terugdraaien en een Tweede Kamervoorzitter die als PVV-Kamerlid voorspelde dat het slavernijfonds van 200 miljoen euro zou uitmonden in 200 miljoen „cadeautjes voor linkse activisten”. Sophie, Khalid en hun programma zijn voor rechts al de verpersoonlijking van links, woke, Randstedelijk en activistisch. En met slavernij als onderwerp hadden ze het dinsdagavond helemáál gedaan.

Dus hulde voor hun moed. Maar wat was het braaf. En saai. Ik hoorde over processen en gesprekken. Beeldvorming en bewustwording. Kennisoverdracht en educatie. Bent u er nog? Draagvlak en trajecten. Van wat de VVD-wethouder uit Hoorn allemaal beweerde, begreep ik nagenoeg niets. De gemeenteraad wil geen excuses aanbieden voor het slavernijverleden. Die zin snapte ik. Maar waarom was dat? Blablabla, eerst erkenning, heel proces, blabla, stadsgesprekken, lange adem. Jörgen Raymann had nog de tegenwoordigheid van geest om te informeren hoe lang de Hoornse wethouder dacht dat de processen ongeveer zouden gaan duren. Het antwoord daarop is me weer volledig ontgaan. De talkshowtafel werd me net iets te veel een vergadertafel.

In het daaropvolgende Achtuurjournaal was er een item gemaakt door correspondent Elles van Gelder. Ze was in Kenia bij een cursus voor jonge vrouwen die werden klaargestoomd om als huishoudelijke hulp te werken in Saoedi-Arabië of Qatar. Ze leerden stoffen, stofzuigen, strijken en geven grote, witte babypoppen de fles. Honderdduizenden zijn hen naar de Golfstaten voorgegaan. Velen keerden mishandeld en misbruikt terug. De Keniase regering ziet de buitenlandse valuta die de vrouwen naar huis sturen als redding voor de binnenlandse economie. Voor de vrouwen is het de enige manier om geld te verdienen, voor zichzelf en hun kinderen die ze achterlaten. Zo ziet slavernij er dus uit.

Ochtendhumeur

Raven van Dorst nodigt altijd bekende Nederlanders uit in Boerderij van Dorst. Dinsdag waren dat de doorgewinterde bekende All you need is love-presentator Robert ten Brink, en de beginnende bekende Nederlander Petri Damen. Zij heeft een B&B in Frankrijk, deed afgelopen zomer mee aan B&B vol liefde en kan sindsdien in Nederland niet meer over straat zonder herkend te worden. Robert ten Brink en Raven van Dorst, inmiddels zelf ook een bekende tv-verschijning, hadden Petri gezien in dat televisieprogramma. Ze kenden haar „afgrijselijke ochtendhumeur”, haar botte opmerkingen, haar chagrijn.

In een onderonsje met Raven zei Petri dat ze dat lastig vond. De haat die ze kreeg van mensen die zij niet kende die dachten dat ze haar wel kenden. „Je bent toch ook heftig en kritisch”, zei Raven. „Een controlefreak en behoorlijk direct.” Zagen we bij Boerderij van Dorst nou de echte Petri of de karikatuur-versie waarop haar bekendheid berust? Zei Raven dat Robert geen dag ouder leek, dan vond Petri van wel. Jubelde Robert over de stilte op de boerderij, dan hoorde zij de snelweg. Om deze Petri moesten de bekende BN’ers in elk geval een beetje gniffelen.



Leeslijst