Tv-recensie | Met warmte, plezier en eruditie presenteert Lotje IJzermans VPRO Boeken in een prettig blokje cultuur op zondag

Jeu! Er is weer een boekenprogramma op televisie. Zondagmiddag begon VPRO Boeken gepresenteerd door Lotje IJzermans. Dat deed zij met warmte, plezier en eruditie. Eerdere boekenprogramma’s kwamen vanuit bedompte, kale kamers, maar IJzermans zit tussen de bogen van de prachtige bibliotheek van Utrecht omringd door publiek.

De leiding van de publieke omroep vindt boekenprogramma’s moeilijk. Ze is nogal gericht op kijkcijfers en meent dat alle tv-programma’s voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Dus kreeg het vorige boekenprogramma, Brommer op zee (2021-2022) gekke eisen opgelegd: er moesten gewone mensen in, het moest leuk zijn voor niet-lezers. Na twee jaar trok de NPO-leiding de stekker eruit om zich vervolgens te bedenken, maar toen was het te laat. Weer een kras op het imago van de publieke omroep.

Nu kunnen we wel de NPO-leiding stom gaan vinden, maar boekenprogramma’s zijn inderdaad vaak saai, ook voor mensen die van lezen en tv-kijken houden. Het blijft radio met beeld. Verder hebben schrijvers in interviews de neiging lelijke vaktermen te gebruiken die ze nooit in hun romans zouden zetten: symbolen, allegorie, transformatie.

Daar waar voorganger Brommer op Zee was opgetuigd met rubriekjes en zo, is het nieuwe programma rechttoe rechtaan zoals het oude VPRO Boeken (2005-2019). IJzermans interviewt één schrijver over één boek. Na een kwartier komt de tweede. Na een halfuur staan ze weer buiten.

De eerste was Murat Isik. Wat hij vertelde over zijn nieuwe roman klonk allemaal nogal autobiografisch. Maar IJzermans weet dat schrijvers het vervelend vinden dat hun altijd weer over de werkelijkheid achter de fictie wordt gevraagd. Ze hebben niet voor niets met veel moeite een hele roman bij elkaar verzonnen. De nieuwsgierigheid won het, dus stelde ze toch een paar vragen over Isiks jeugd, waar het gesprek enorm van opknapte.

Het tweede gesprek, met debutant Rinske Bouwman, was veel interessanter, puur omdat het over een merkwaardige roman ging. In Een soort eelt verlaat een jonge vrouw de steppen van Mongolië waar haar vader brandweerman en wolkenjager is, om op de koel-vriesafdeling van een supermarkt in Utrecht te gaan werken. Ook hier zocht IJzermans naar de autobiografische achtergrond, maar Bouwman is niet opgegroeid in Mongolië en die supermarkt had ze ook gewoon verzonnen. Wel heeft ze een overleden vader dus ze wilde in haar roman iets uitzoeken over verlies. Rouw is een verzameling „kleine micro-traumaatjes” zei ze. Voorbeeld: de geur van pinda met stofzuigerzak.

Nostalgie

VPRO Boeken zit in een mooi blokje cultuur op zondag. Na de boeken volgt het onvolprezen Podium Klassiek, en daarna Groenteman op zondag, de nieuwe talkshow over podiumkunsten. Connie Palmens roman De wetten bestaat vijfentwintig jaar en er wordt een toneelstuk van gemaakt. Dus had presentator Gijs Groenteman superfan Bob Kappen uitgenodigd, die het boek zestig keer had gelezen, en uitgever Mai Spijkers die het boek 400.000 keer had verkocht. Niets over het nieuwe toneelstuk verder, het ging om de nostalgie. Naast het oude boek van Palmen besteedde de talkshow aandacht aan The Beatles en Freek de Jonge. Wat belegen smaak betreft, en bekende fans die enthousiast over hun oude idolen vertellen, deed het aan DWDD van weleer denken.

Los van deze boomer-overkill is Groenteman op zondag wel degelijk een aanwinst. Het ziet er los en gezellig uit, de muziek is opzwepend en krijgt lekker veel ruimte. En Groenteman doet dus blijkbaar ook literatuur erbij. Dat is eigenlijk de beste manier om aandacht te besteden aan boeken op tv: ingebed in een talkshow met allerlei cultuur.