Tv-recensie | Met die eeuwige lach op zijn gezicht maskeert Frans Bauer zijn donkere kant

Het loopt al tegen lunchtijd en de vier lange lummels van Frans Bauer zijn nog steeds niet uit bed. Tot chagrijn van de vader. En waarom is de kamer van Frans junior zo’n troep? In de eerste scène van De Bauers – 20 jaar later (NPO 1) laat de sympathieke volkszanger zich van zijn knorrige kant zien. Maar hij klinkt en kijkt niet ontstemd. Het is alsof hij alleen maar de strenge vader spéélt voor de camera.

Of ligt het ingewikkelder? Is Bauer écht boos op de lamlendige pubers maar gaat zijn hoofd automatisch op opgeruimd en vrolijk staan als de camera verschijnt? Is de alom geliefde volkszanger in werkelijkheid helemaal niet zo’n gezelligerd?

De Bauers – 20 jaar later is door Avrotros slim in de markt gezet als een vervolg op de eerste realitysoap over Bauer en zijn familie uit 2003. Tussendoor krijgen we oude beelden van toen te zien. Twintig jaar geleden was hij een van de eerste bekende Nederlanders die de cameraploeg ruimhartig toegang gaf tot zijn privéleven. Je zou dit programma trouwens eerder bij RTL of SBS verwachten, maar Frans Bauer zorgt voor hoge kijkcijfers voor NPO 1, ook in de lager opgeleide doelgroep die de publiek omroep moeilijker kan bereiken.

Avrotros doet alsof die cameraploeg nu voor het eerst terugkeert bij de familie. In werkelijkheid zijn de Bauers in die twee decennia zelden niet op tv geweest. Maar goed, dat was meestal als ze op vakantie waren of in een of ander format met gasten zaten. De nieuwe serie toont gewoon weer het dagelijkse leven in huize Bauer.

Het moet natuurlijk niet te dagelijks worden want dan wordt het saai. Zoals bekend is de scheidslijn tussen fictie en reality dun. Dus zijn er wat spanningsbogen ingebouwd. De familie werkt toe naar Bauers vijftigste verjaardag, een mijlpaal die ze uitbundig gaan vieren. De voorbereidingen houden ze geheim voor Bauer.

Prostaatonderzoek

Bauer zelf ziet er tegenop om vijftig te worden: „Dan komt je eerste prostaatonderzoek in beeld.” Angst voor de vergankelijkheid heeft hem in zijn greep. Hij laat een enorm scala aan zalfjes en haarmiddelen zien die hij inzet om het verval te keren. Als blijkt dat zijn vrouw Mariska aan een van zijn zalfjes heeft gezeten, blijft hij vrolijk lachen, maar je ziet dat hij het niet leuk vindt. Zijn vier zonen – ze zijn al volwassen maar ze wonen allemaal nog thuis – zijn gaarne bereid om hem op zijn oprukkende kaalheid en overgewicht te wijzen.

Ook de beginnende dementie van zijn moeder zit Bauer dwars. Hij bezoekt haar elke dag, soms meerdere keren. Mooi vreemd detail: de moeder heeft varkens achter haar woonwagen, maar Bauer wil niet dat ze die voert. Te gevaarlijk. „Als een varken jou pakt, hè – die bijt een stuk uit je arm.”

Een realityserie heeft ook conflict nodig en dat leek bij de Bauers meestal ver te zoeken. Ze hebben het zó gezellig. Maar dit keer zie je toch wat scheurtjes. Aan de reacties en opmerkingen van zijn gezin merk je dat hij misschien toch niet de ideale man is. Zo blijkt dat zijn vrouw Mariska werkelijk alles alleen moet doen in huis – man en zonen doen helemaal niets. Dan blijkt bovendien dat Mariska herstellende is van een herseninfarct. Nog ziet Bauer geen reden om haar te ontlasten. Over zijn rol in huis zeggen de zonen: „Papa is fulltime op vakantie.”

Via zijn mobiel houdt Bauer nauwlettend in de gaten waar zijn vrouw en zonen zich bevinden. Als hij een onverwachte beweging ziet, belt hij meteen op. Wanneer zijn vrouw een verrassingsfeest in Ahoy wil organiseren, moet iedereen daarom zijn telefoon op de vliegtuigstand zetten.

Zo krijgt de serie een onverwachte laag. Je krijgt een glimp van de donkere kant van Bauer te zien, die hij redelijk succesrijk weet te maskeren door flink door te lachen.