Een mens neemt 220 keer per dag een beslissing over eten, begreep ik woensdag uit de aflevering van Focus over obesitas. Endocrinoloog Liesbeth van Rossum van de obesitas-poli in het Erasmus MC zei dat de meeste voedselkeuzes onbewust worden genomen. Neem ik één of twee boterhammen? Loop ik deze friettent voorbij? En de recidiverende kwestie die soms al opspeelt bij het krieken van de dag: wat eten we vanavond?
Frans Timmermans, de lijsttrekker van GroenLinks-PvdA, moest maandagochtend één van die 220 vragen bij volle bewustzijn beantwoorden, er werd hem een nogal persoonlijke voedselkeuze voorgelegd. In het radioprogramma van Rob & Wijnand op 3FM mochten luisteraars hem een vraag stellen, en Daan uit IJsselstein wilde weten welke snack uit de friettent Timmermans zou zijn en waarom. Gezien zijn omvang dacht Timmermans aan een gehaktbal. Het fragment uit het radioprogramma werd vertoond in de Op1-uitzending van maandag, waar de lijsttrekkers Henri Bontebal (CDA) en Caroline van der Plas (BBB) te gast waren. Aan hen dezelfde vraag. „Frikandel”, zei Bontebal wel heel erg snel en voor Van der Plas was dat zo te zien even schakelen. Ze koos de op-twee-na populairste snack in Nederland, de kroket. „Lekker gevuld.” (De frikandel staat op 1. Op nummer 2 staat de loempia).
De rest van de Op1-uitzending kregen de lijsttrekkers serieuze vragen van mensen uit ‘de regio’. Ze zaten er als publiek. Er kwamen vragen over onrendabele buslijnen, over het behoud van het winkelaanbod en over wonen. Beiden sloegen zich er redelijk coöperatief doorheen, Bontebal stond alleen op de rem toen Caroline van der Plas ongevraagd analyseerde dat niet de kiezers bij het CDA waren weggelopen, maar het CDA bij de kiezers. Die diagnose stelde hij liever zelf.
Bloemkoolroosjes
Tot nog toe bestaat de keuze uit de gehaktbal, de frikandel en de kroket. Ik denk dat ik veilig D66-leider Rob Jetten kan noteren als ‘Indische bloemkool’. Dat gerecht zag ik hem op maandagmiddag maken bij BinnensteBuiten. Met chefkok Ramon sneed hij bloemkoolroosjes, en ik moet zeggen, zijn snijtechniek oogde behoorlijk professioneel. Nooit eerder ook zag ik Jetten zo losjes, zo ontspannen, zo op z’n gemak als daar in de keuken.
In Nieuwsuur op woensdag introduceerde Mariëlle Tweebeeke CDA’er Henri Bontebal als „klimaatman, stads en groen”, en dat mag zo zijn, maar Rob Jetten lijkt me toch echt de vleesgeworden groene klimaatman. Zo overtuigend als hij zei dat hij „zoveel mogelijk vega” probeert te eten. Noten, tempeh, veel groente. Hij hakte de knoflook en harkte al doende de vleeseters en álle CDA-pijlers binnenboord. Snufje wij-gevoel, lepeltje saamhorigheid, handje gezinswaarden. Hij kwam uit een grote Brabantse familie, vertelde hij, waar iedereen voor elkaar klaar stond, en waar wekelijks samen gegeten werd bij opa en oma (schepje ouderen – en mantelzorg erbij) en een goede barbecue of „braai” was óók aan hen besteed. Verder hanteerde Jetten al sinds zijn studententijd een open-deur en open-koelkastbeleid. Iedereen is welkom bij hem thuis, „als je maar gezellig doet”. Is het migratiestandpunt van D66 ook meteen maar duidelijk.
Nee, dan Bontebal. Niks kokkerellen, knokken moest hij bij Nieuwsuur. Bestookte Tweebeeke hem niet met vragen over het klimaat of de energietransitie, dan was het de beurt aan Arjan Noorlander om op een rij te zetten aan welke beloftes het CDA zich sinds het kabinet-Van Agt allemaal niet heeft gehouden. En dan zat er ook nog een ex-CDA’er in de studio die vreesde ex-melkveehouder te worden. En o gruwel, daarnaast zat een voormalige vicevoorzitter van CDA-jongeren die geen fiducie meer in de partij had.
Voor Bontebal hoop ik echt dat hij een keer een frikandelletje mag komen frituren op tv.