Filmmaker Loubna el Yandouzi (30) voelde zich lang eenzaam, onthecht, alsof ze op de verkeerde planeet zat. Ze maakte bruiloftsreportages en moest daar dagenlang van bijkomen – overprikkeld. Ze vond het heerlijk om zich in de eindeloze montage te verliezen – hyperfocus. Vriendschappen waren moeilijk want ze vroeg niet aan de ander hoe het ging – probleem met sociale interactie. Vrij laat kwam ze erachter hoe dat heet. Autisme.
Om andere vrouwen en meisjes met niet-gediagnosticeerd autisme te helpen maakte ze, samen met regisseur Abdelkarim El-Fassi, de documentaire Aut There (Omroep Zwart, NPO 2). Hierin reist ze met haar moeder naar een „geitenhuisje” in Frankrijk, onderweg verhelderende gesprekken voerend over wat autisme voor hen heeft betekend. Zo praten ze over vriendschap – volgens de moeder is verbinding zoeken essentieel aan mens zijn. Maar El Yandouzi snapt de functie van vriendschap niet goed. De „transactie” vindt ze onduidelijk.
Haar autisme werd niet onderkend, stelt ze, omdat ze een Marokkaanse vrouw is. Artsen hebben het idee dat autisme iets is voor witte mannen. Verder viel haar autisme niet op omdat ze als biculturele vrouw goed getraind is om met een masker te leven, handig de omgangsvormen rondom zich kopiërend. Maar dat was vermoeiend en ze raakte zichzelf kwijt. Sinds de diagnose is haar veel duidelijk geworden. Zij is niet gek, maar de rest van de wereld heeft te zeer een „one size fits all-mentaliteit”. En Nederland heeft „geen cultureel sensitieve zorg”.
Aut There is een zeer persoonlijke, rechttoe rechtaan documentaire. Je krijgt alleen de gesprekken van El Yandouzi over zichzelf te zien. Iets meer uitzoomen was beter geweest: iets meer over de verschillen tussen vrouwen en mannen met autisme, of over een gezondheidszorg die onvoldoende is ingericht op patiënten uit diverse culturen.
Doodgewone Chinezen
Ruben Terlou zit al weer diep in zijn tweede seizoen van zijn reisserie De wereld van de Chinezen (NPO 2) waarin hij Chinese migranten in den vreemde bezoekt. Na de Salomonseilanden en Laos zat hij zondag in Suriname.
Terlous verhaal is in iedere aflevering hetzelfde: China investeert in arme landen, rijk aan grondstoffen, met een „wankel bestuur”. Dat levert die landen economische ontwikkeling op. Maar de keerzijde is dat ze naar de pijpen van de Chinese geldschieters moeten dansen. Omdat dit verhaal steeds hetzelfde is, kan Terlou ook uitstapjes maken die niet zoveel met de Chinese expansiedrift te maken hebben. Dan treft hij ver van hun vaderland doodgewone, hardwerkende Chinezen die hem hun verhaal vertellen.
Zo maakt hij in Suriname een prachtige reportage over een nederzetting van Braziliaanse goudzoekers aan de Frans-Guyanese grensrivier. ’s Nachts steken ze over om illegaal naar goud te zoeken. De nederzetting heet Ronaldo en wordt wel het Wilde Westen van Suriname genoemd. Ver van de bewoonde wereld hangen de ruige garimpeiros in hun hangmat of in het café voor „drank, hoereren, gokken”.
Hier is een ouder Chinees echtpaar neergestreken om de plaatselijke supermarkt te runnen. De garimpeiros kunnen met goudklompjes betalen. Ja, het echtpaar was wel eens overvallen, maar nu betaalden ze de Surinaamse politie beschermgeld en ging het beter. Verder hadden ze weinig contact met de bevolking.
Ze zijn zichtbaar blij dat Terlou Chinees met ze spreekt. Dat blijft zijn geheime wapen waarmee hij zijn gesprekspartners altijd snel ontwapent. Praat Chinees met me! Meestal lachen ze flink, maar vlak daaronder zit de heimwee en eenzaamheid van de migrant die om economische redenen van zijn moederland is afgesneden.