Tv-recensie | Is het wel oké om millennials zó op de proef te stellen?

In de finale-aflevering van Het perfecte plaatje hoorde ik het woord millennial-teleurstelling vallen. En dat dekte eigenlijk wel de lading van wat er gaande was bij X days outside tegelijkertijd op NPO3. Het was aflevering vier alweer, de negen jonge mensen waren intussen dertig uur bezig aan een „extreem experiment”. Het experiment was: overleven in de wildernis. Wat er extreem aan was is dat ze bij vertrek in tien minuten hun tassen hadden moeten pakken. Twee of drie waren er op het idee gekomen eten mee te nemen dat de maag ook echt vult. Rijst, quinoa, noten. Misschien waren er meer met proviand, maar zeiden die niks. Want het idee is dat de negen twintigers het met elkaar rooien. Er moest gewerkt aan groepsgevoel, saamhorigheid, allen voor één, één voor allen en eerlijk zullen we alles delen. Met het oog op het groepsgevoel waren ze vóór ze hun survivalplek bereikten allemaal uit het zinkende bootje gekieperd dat hen erheen vervoerde. Dus alle spullen waren ook nog nat of kwijt.

Na het eerste etmaal was het vooral een groep individuen. Kribbig, moe, hongerig. Ontevreden, weerspannig, teleurgesteld. Niet iedereen was zo slim geweest een slaapzak of een deken mee te nemen op survival. De hut die ze van wat takken en bladeren hadden opgetrokken was zo lek als wat, en ’s nachts bleek er een akelige hybride windstorm onder hun lichamen te waaien. Een paar hadden het serieus koud gehad. De koulijders waren dezelfden die wél make-up, wat koekjes en een handje M&M’s bij zich hadden. Bekaf waren ze. Er moest eten gezocht, latrines gebouwd, vissen gevangen, hout gesprokkeld. Ze huilden, ze vloekten, maar deden niet zo veel. Wat ze wel deden was praten. Heel veel praten. Over gevoelens. Geen mooie gevoelens, kan ik u vertellen. De ene groep, de have-nots wilde graag alles delen, de haves voelden daar niks voor.

Ik heb het met een steen in mijn maag afgekeken. En me afgevraagd of dit nog wel oké is, mensen zo op de proef stellen. Bewijs je zo dat de millennial nergens meer tegen kan en zich geen raad weet in de natuur? Misschien ben ik te soft, maar zelfs in survivalprogramma Expeditie Robinson zijn de voorbereidingen en omstandigheden beter, in elk geval de eerste dagen krijgen de deelnemers nog iets van voedsel. Deze negen mensen hadden voor de derde avond op rij niets te eten. En nog steeds geen slaapzak en wel een lekkende hut. Je kunt op NPO Start vast doorkijken naar aflevering 5. Ik ben maar vast gaan googelen of braken (met een lege maag) soms een symptoom is van onderkoeling.

Extreme manier

De twee finalisten van Het perfecte plaatje hadden het ook niet makkelijk. „Finalestress”, noemde presentator Tijl Beckand het. Ze vloekten en ze huilden. Loes Haverkort, actrice, huilde tot nu toe elke aflevering. Niek Roozen, ook acteur, huilde achterin de auto om de kostbare tijd die hij verloor door een losgeslagen kudde schapen op de weg en een woedende schaapsherder.

De finale werd gehouden in Ierland en dat kleurde de laatste opdrachten. De jury wilde de „extreme natuur” van het land terugzien in de fotografie, mystiek en magie, en als slotopdracht moesten ze een drieluik maken in de kleuren van de Ierse vlag. Groen, wit, oranje. Zes uur kregen ze daarvoor de tijd. Het regende. Het werd vroeg donker. Het beeld dat ze maakten, klopte niet met wat in hun hoofd zat. Soms was er toch een beetje zon.

Loes Haverkort koos het groen van een boom, het wit van de mist over de rotsen, het oranjerode haar van een Ierse vrouw. Niek Roozen fotografeerde zichzelf als een groen dwergje op de groenige rotsen, het wit was bij hem een schaap, het oranje het haar van een Ierse vrouw. Loes Haverkort won, met twee tiende punt verschil.



Leeslijst