Tv-recensie | In Griendtsveen, waar de dorpsschool moet sluiten, zien ze de feitelijkheden anders

‘Onderweg naar de Eiffeltoren zag ik twee ruziënde geliefden elkaar omhelzen. Dus kocht ik chocolade en rozen voor ze bij een krantenkiosk.” Nadat Ahmed en zijn vriend uit Soedan naar Parijs zijn gevlucht, citeren ze schrijver en landgenoot Ihab Adlan. Het is een fraai moment in de documentaire Enkeltje vrijheid die BNNVARA uitzond in de week dat Mikael een nieuwe kans kreeg, en op de dag dat Duitsland nieuwe, strengere asielmaatregelen aankondigde. In het citaat zit heimwee naar de cultuur van weleer naar hun land dat zwaar lijdt onder een burgeroorlog die in de rest van de wereld nauwelijks aandacht krijgt terwijl er zo’n negen miljoen mensen op de vlucht zijn door die oorlog. Er zit ook verwondering in over de Europeanen en hun vreemde omgangsvormen.

Ahmed is gevlucht nadat milities zijn dorp in brand hebben gestoken en hij er getuige van was dat vrouwen werden verkracht. „Ik ben 25”, zegt hij in de camera, „misschien kan ik me ergens in de wereld nog nuttig maken.” In zijn eentje maakt hij de tocht door de woestijn via Niger, Libië en Tunesië naar Lampedusa. „Door de oorlog is het contact tussen ons verbroken. Ik hoop dat je veilig bent. Wees niet verbaasd als je hoort dat ik toch het leven heb gelaten”, schreef hij in de afscheidsbrief aan zijn moeder vlak voordat hij op de boot stapt.

In de sterke documentaire Enkeltje vrijheid (NPO 3) volgt de kijker Ahmed vanaf zijn reis vlak voordat hij de grens oversteekt van Italië naar Frankrijk. Bij de stoeltjesliften staat hij met vier andere vluchtelingen te kijken, maar zij zullen de Alpentop te voet oversteken. Ze komen na dagen terecht in Parijs, waar langs de Seine een tentenkamp staat om uiteindelijk Amsterdam te bereiken. Daar treft hij een conducteur die zijn documenten wil zien, die ook wil weten waar ze vandaan komen en die verklaart: „Soedan is een mooi land, zou ik zeggen.” Iemand in de coupé antwoordt nog: „Maar daar is een burgeroorlog.” De conducteur heeft er geen boodschap aan: „Jawel, maar wat ik zeg, de overlast die het Westen gewoon heeft.” De documentaire sluit af met beelden van Ahmed in Ter Apel. Wat er met hem gaat gebeuren na de zeven maanden waarin hij 7.339 kilometer heeft afgelegd, laten de makers in het midden.

Bezorgde ouders

In de documentaire Dorp zonder school ging het ook over kilometers. In het dorp Griendtsveen, dat ruim 500 inwoners kent, moest de dorpsschool sluiten. Met 41 leerlingen was het volgens de overkoepelende scholengemeenschap niet meer logisch dat de school openbleef. Het was niet goed voor het onderwijs en de sociale ontwikkeling van de kinderen. „Ik zie de feitelijkheden anders”, merkt een ouder op wanneer de bezorgde ouders samenkomen om hun gal te spuwen over zoveel onkunde. De ouders bedenken a cunning plan: omdat de school het hart is van dorp en een school in het dorp ernaast is niet goed voor de binding tussen ouders en school vormen ze hun eigen bestuur en richten ze SBO De Driehoek op. Ze gaan helemaal zelfstandig, nemen docenten aan en organiseren sponsorlopen voor de school. Het lukt ze. „Een beetje vrijheid bestaat niet. Die kan alleen volledig zijn”, zei Ahmed al in Enkeltje vrijheid. Het is alsof de ouders hem hebben gehoord, terwijl ze in de peuters van nu hun zegeningen voor de toekomst tellen.

Ook in Dorp zonder school is de afloop een beetje onzeker, al zijn de ouders ervan overtuigd dat ze het de komende tien jaar gaan redden. Je helpt het ze hopen, terwijl de film afsluit met zes kinderen die worden uitgezwaaid omdat ze na de vakantie naar de middelbare school gaan en nu echt aan die extra kilometers moeten gaan geloven. „We zijn een klein Gallië – wij tegen de grote, boze buitenwereld”, vat een ouder de situatie samen. Hopelijk wint ook Ahmed die strijd.

vervangt deze week Amber Wiznitzer.