Tv-recensie | In de Week van de Lentekriebels begint het ook in conservatieve hoek weer te kriebelen

Voorjaar! In de bermen bloeien uitbundige narcissen. Soms zelfs fanatieke narcissen – in formatie steken ze hun kop in de wind. En ook het verzet tegen seksuele voorlichting op basisscholen is weer terug. „Een nieuwe lente, een oud geluid”, zei het Achtuurjournaal (NPO 1).

Dit is de Week van de Lentekriebels waarin de scholieren les krijgen over „relaties, seksualiteit en weerbaarheid”. Politici als PVV-leider Geert Wilders en BBB-leider Caroline van der Plas maken amok tegen deze jaarlijkse themaweek. Ze denken dat praten over seks schadelijk is voor kinderen. Politiek verslaggever Elodie Verweij vertelde in talkshow Bar Laat (NPO 1) dat Lentekriebels zelfs een belangrijk twistpunt was tijdens de formatie van het huidige kabinet.

Dat komt onder meer doordat radicaal-rechts gevoed wordt door desinformatie van Civitas Christiana. Deze katholieke lobbyclub heeft het Zwartboek Lentekriebels uitgebracht, dat een karikaturale weergave geeft van de lessen. Zo zei Hugo Bos van Civitas vorig jaar in Pointer Checkt (NPO 3 online) dat Lentekriebels kinderen leert hoe ze in een kring moeten masturberen. De stichting Rutgers, die lesmateriaal levert, pikt het niet langer en eist nu in een kort geding dat de katholieken hun onwaarheden rectificeren. Luc Lauwers van Rutgers zei in Bar Laat dat het hem niet gaat om de conservatieve meningen van de katholieken, maar om de „leugens en laster”.

Lentekriebels blijkt steeds weer een handig vehikel voor radicaal-rechtse politici om hun afkeer van lhbtq-plussers en wokeledokies te uiten. Inderdaad, net als in Trumps Amerika. Terwijl zij het tegendeel beweren, zei gastdocent Belle Barbé van de Seksualiteitschool in Bar Laat dat Lentekriebels scholieren kan behoeden voor ongewenst seksueel verkeer: „Juist openlijk en eerlijk informatie geven, beschermt kinderen.”

Op maat gesneden

In een extra uitzending van het Jeugdjournaal (zondag, NPO 3) kon je zien hoe belangrijk die voorlichting is, en hoe voorbeeldig op maat gesneden je die kunt geven. Het ging over „grenzen”. Beginnend vanaf de vraag: „Wie mag jou een knuffel geven?” legde het programma aan kinderen uit wat seksueel grensoverschrijdend gedrag is, zonder dit als zodanig te benoemen. Best veel ondervraagde kinderen kregen via sociale media foto’s van blote volwassenen, of kregen van hen de vraag om blote foto’s van zichzelf te sturen. Het programma legde uit dit verboden is. En dat ze dat niet hoeven te doen als ze dat niet willen.

Toen bewoog het programma verder en kwam Gwen in beeld. Als kind hield ze van zwemmen maar nu niet meer. Vanaf haar elfde werd ze misbruikt in het zwembad. Hierna voelde ze zich heel slecht, ze dacht zelfs dat ze er beter niet meer kon zijn. Tot dat ze erover ging praten. De presentator legde uit dat kinderen uit schaamte en schuldgevoel vaak niets durven te zeggen, en er daarom alleen mee rondlopen. Dit was Gwens boodschap: „Je kunt je weer goed gaan voelen maar het is wel belangrijk dat je er met mensen over gaat praten.”