Tv-recensie | In één klap hadden Tjitske en Jeroen 3,5 ton verdiend

BBB-leider Caroline van der Plas verraadde zondag in het RTL-verkiezingsdebat uit welke eeuw zij stamt. Het ging over wonen en het tekort aan woningen in Nederland, er zijn 390.000 mensen op zoek naar een huis. En toen kwam de gemiddelde prijs van een koopwoning in Nederland op tafel. 407.000 euro. Een enorme klap geld, vond Van der Plas. „Vroeger zeiden we daar één miljoen gúlden tegen.”

Nu gaat het in aanloop naar de verkiezingen dag in dag uit over bestaanszekerheid en over de vijf miljoen Nederlanders die „te weinig overhouden in hun portemonnee”. Dat geldt allang niet meer alleen voor de lagere inkomens, ook de middeninkomens hebben het zwaar. En nu probeer ik die wetenschap te rijmen met wat ik avond aan avond op televisie voorbij zie komen. Mensen die in een koophuis wonen, maar het niet mooi, groot of modieus genoeg vinden. Voor dit soort woonwensen zijn er diverse opties – wat tv-programma betreft. Kies je voor een oppervlakkige, cosmetische ingreep – dan kun je terecht bij VT Wonen: weer verliefd op je huis, zondags op televisie. De boel wordt opgefrist, alle meubels worden vervangen en de ruimte opnieuw ingericht. Wil je een grootscheepse verbouwing of toch liever verkassen naar een ander huis, dan kom je uit bij het nieuwste woonprogramma RTL4 Kopen of slopen, maandags op tv. En is het eigen huis af, groot en modern genoeg én heb je nog geld over, dan kun je voor een tweede huis in het buitenland uitwijken naar Droomhuis gezocht, maandags bij Omroep MAX.

Even sparen voor de dakkapel

De deelnemers aan deze programma’s betalen de opfrisbeurt en de verbouwing zelf, natuurlijk zit er flink wat sponsoring bij, maar het merendeel komt uit eigen zak. En daar wilde ik het toch even over hebben, over dat geld dat er blijkbaar gewoon is bij tamelijk doorsnee gezinnen. Vorige week in Kopen of slopen moest het lerarenkoppel Joost en Mariska besluiten of ze hun hoekhuis in IJmuiden wilden „aanpakken” of toch liever een groter huis zouden kopen om met hun drie kinderen te wonen. Voor een nieuw huis hadden ze 620.000 euro beschikbaar, voor de verbouwing van hun eigen huis een ton. Ze kozen ervoor in hun eigen huis te blijven. Voor die ton bouwbudget kon alléén de benedenverdieping worden opgeknapt, voor een dakkapel was geen geld meer. Maar, zei presentator Caroline Tensen, Joost en Mariska hadden een paar maanden „heel zuinig aan gedaan”, en toen kon de dakkapel ineens wel. Wacht even. Wat kost een dakkapel? Met de natte vinger: 10.000 euro? Wat verdient een leraar? Spaar je in vier maanden zoveel geld bij elkaar? Dat zal dan wel.

Bij filiaalmanager Jeroen en warenhuis-coördinator Tjitske uit Utrecht was het huis afgelopen maandag ook te klein. Ze konden eventueel twee ton inleggen om het te verbouwen, maar ze kozen ervoor met hun twee zoontjes te verhuizen naar Maarssen. Aanvankelijk hadden ze daarvoor 725.000 euro beschikbaar, tot ze voorgerekend kregen hoeveel overwaarde ze hadden op hun te kleine, onhandige huis in Utrecht. Nieuwe kopers wilden daar best 675.000 euro voor betalen, ook al zat de wc in de woonkamer.

In één klap hadden Tjitske en Jeroen 3,5 ton verdiend. Het nieuwe huis kostte 750.000. Instapklaar, alles erop en eraan. Klaar ben je. Dat had je gedacht. Er zaten nog genoeg munten in de buidel voor: een verbouwing. Kopen én slopen zeg maar. Pui eruit, nieuwere nieuwe keuken erin, openslaande deuren naar de tuin, nieuwere vloer (visgraatparket), stalen tussendeuren. Een droomhuis waar een paar miljoen mensen echt alleen van kunnen dromen.