Tv-recensie | Hoe schrijft een van de bekendste Nederlandse moordenaars? Keurig netjes, in blokletters

Mijn oog bleef het langst hangen bij het handschrift van een van de bekendste Nederlandse moordenaars. Ja, ik schrijf moordenaar, want Joran van der Sloot (36) heeft bekend dat hij in 2005 Natalee Holloway heeft gedood op Aruba. Wéér. Wijlen Peter R. de Vries ontfutselde Joran ook al eens een bekentenis, in 2008 was dat, na een wekenlange undercoveroperatie met een verborgen camera in de auto. Toen vertelde Joran dat hij met Natalee op het Arubaanse strand had zitten zoenen, toen ze plotseling een epileptische aanval kreeg.

Uit paniek zou haar bewusteloze lichaam in zee hebben gedumpt. Die bekentenis van toen had nauwelijks gevolgen voor hem, want voor zijn verklaring werd geen ondersteunend bewijs gevonden en het lichaam van Natalee is nooit gevonden. Joran bleef vrij man.

Intussen zijn we 18 jaar verder. Joran doodde in 2010 in Peru een jonge vrouw, Stephany Flores. Daarvoor kreeg hij een celstraf van 28 jaar. In datzelfde jaar betrapte de Amerikaanse FBI hem op afpersing van de moeder van Natalee. In ruil voor 250.000 dollar beloofde hij haar te onthullen waar haar dochters lichaam was. Natalee zou in de fundering van een huis in aanbouw zijn verstopt. In eerdere versies was ze verkocht als seksslavin aan Venezolanen, in beton gegoten, of in een leeg graf gelegd. Allemaal leugens.

Biecht

John van den Heuvel, misdaadverslaggever, is Joran al die jaren blijven volgen. Hij bezocht hem op Aruba, in de gevangenis van Peru en toen gevangenen in coronatijd geen bezoek meer mochten ontvangen kon hij met hem videobellen. Hij heeft, zegt hij, uren en uren aan „exclusief videomateriaal” met Joran. Delen van die opgenomen gesprekken zijn verwerkt in de serie die hij exclusief voor Videoland maakte: De biecht van Joran. De eerste twee delen werden woensdagavond online gezet. „Ik kan wel zeggen dat Joran me vertrouwt”, zegt Van den Heuvel daarin. Nu wij Joran nog.

Joran van der Sloot hield in de gevangenis een dagboek bij en dat stuurde hij op naar de misdaadverslaggever. Het schrift in A4-formaat is de grote troef van deze serie. Hoe schrijft een moordenaar? Keurig netjes, in regelmatige blokletters die op de lijntjes dansen en zelden ernaast. Elke regel volgeschreven, geen alinea’s, geen witte plekken, geen interpunctie. Alsof hij zijn verhaal in één grote golf heeft opgeschreven.

Joran zou niet alleen aan het papier hebben toevertrouwd dát hij Natalee heeft gedood, maar ook hoe. En dat is na 18 jaar wel een nieuwe wending. John van den Heuvel heeft de geschreven beweringen gecheckt en komt tot de slotsom: Joran bekent. Nu echt. Zo stond het woensdag ook op de voorpagina van De Telegraaf.

Maar is de bekentenis van Joran wáár? Hij zegt nu dat hij op dat strand seks met haar wilde, maar zij niet met hem. Zij gaf hem een knietje, hij trapte haar daarop hard in het gezicht. „Veel te hard,” vindt hij nu. Daarna pakte hij een steen, zo’n grote, zegt hij, waarmee op Aruba huizen worden gebouwd, en verbrijzelde daarmee haar hoofd. Is het plausibel? Wellicht. Geloofwaardig? Misschien. Het punt is: straf krijgt Joran van der Sloot niet meer voor de dood van Natalee. Hij was 17 toen hij haar doodde, minderjarig, de zaak is inmiddels verjaard. De bekentenis levert hem wél voordeel op. Amerika heeft hem uit de Peruaanse gevangenis laten halen om hem alsnog te berechten voor de afpersing van Natalees moeder. In ruil voor een bekentenis in de Natalee-zaak zou hij alleen zijn Peruaanse straf hoeven uitzitten. Voor hem betekent dat het verschil tussen vrijkomen op z’n 57-ste, of ruim na z’n 80-ste. Dat is nog wel een leugentje waard.

De Amerikaanse justitie legde hem aan de leugendetector en vindt zijn nieuwste versie van de waarheid afdoende. Hij is alweer op het vliegtuig gezet naar Peru, waar hij zijn straf mag uitzitten. Zijn vrouw Leidy en dochtertje Dushy moeten nog tot 2045 op hem wachten.