Tv-recensie | Het allerlaatste mooiste meisje van de klas

Oude vrouwen met ijsjes. Het viel cabaretier Vera van Zelm op dat nieuws over het warme weer vaak gepaard gaat met het beeld van oude vrouwen die ijsjes eten. Meestal een raket. Ze vermoedde dat het een nieuwe graadmeter betrof: hoe meer oude vrouwen met ijsjes in beeld, des te warmer het wordt. Het helpt trouwens niet, ijs eten. Beter is een hete kop thee, wist Multatuli al.

Hittegolf, code oranje, tropenrooster – één woord werd in de nieuwsrubrieken krampachtig vermeden: klimaatcrisis. Wanneer je die noemt, moet je immers ook nadenken over wat we eraan gaan doen. In het truttig-rechtse Goedenavond Nederland (NPO 1) kwamen ze er dicht bij. Maar weervrouw Amara Onwuka hield het op een voorzichtig: „Er is wel iets aan het verschuiven. Dit is niet normaal.” Wegwuiver Jort Kelder is lang geleden gestopt met nadenken: „Het weer overkomt je. Koop een airco.”

Maandag was de laatste aflevering van Het mooiste meisje van de klas (2008-2025). Het programma van Jaap Jongbloed is uit de tijd gevallen: dat meisjes ongezond veel beoordeeld worden op hun uiterlijk, is inmiddels in brede kring doorgedrongen. Waarom niet een programma over de mooiste jongen? Of het meest opvallende kind uit de klas?

Daar staat tegenover dat het strakke stramien juist het succes bepaalde. Telkens weer vond presentator Jaap Jongbloed een vrouw die in zijn verhaal paste: aanbeden meisje stijgt boven klasgenoten uit, beleeft avonturen waar de suffe klasgenoten alleen van kunnen dromen. Daarbij horen ook ellende, foute mannen, seksueel misbruik. Dan komt het meisje van weleer in beeld. Nog steeds prachtig, maar sadder and wiser. De kijker kan gerustgesteld achterover leunen: ook mooie mensen hebben het niet makkelijk.

Op de valreep zag Jongbloed blijkbaar zelf ook de beperkingen van dat verhaal. Het allerlaatste mooiste meisje, Jeanne de Kroon, was weliswaar een blauwe maandag straatmuzikant in Parijs en model in New York, maar vond al snel haar weg in de mode. Ja, eenzaamheid en misbruik komen ook voorbij. Maar verder is dit een succesverhaal over een ondernemer die voor haar ethische, duurzame kledingmerk Zazi Vintage gebruik maakt van tweedehands kleding en zelfstandige vrouwenbedrijven in India en andere niet-westerse landen. Misschien leuk voor een vervolg: Het best geklede kind uit de klas.

Hogerop

De stoerste meisjes van de klas werden gevolgd in de ontroerende reeks Oranje Dromen (NPO 2). Woensdag begint in Zwitserland het EK voetbal voor vrouwen. Sinds de Oranje Leeuwinnen internationale successen halen, hebben ze veel meisjes aangestoken. Mildred Roethof en Anouk Suntjes volgden een paar jaar lang vier meisjes die dromen van een professionele carrière.

Maar hogerop komen blijkt lastig. Anders dan voor jongens ligt er geen talentenprogramma voor ze klaar. Om op niveau te blijven, voetballen ze met de jongens mee. Maar clubs geven bij gelijke geschiktheid voorrang aan jongens want die kun je misschien later voor veel geld verkopen.

De vader van Aya el Benallali (Excelsior) vindt de passie van zijn dochter niet bij hun geloof passen. Dat ze met jongens voetbalt, vindt hij maar zo zo. Nog een hobbel; hun huis in Slotervaart moet gesloopt. Waar moeten ze naartoe? Een onverwacht hoogtepunt is als Aya gevraagd wordt voor het Marokkaanse jeugdelftal.

Vlinder Ooijens (Utrecht) wordt aangenomen en toch weer afgewezen door Ajax. Haar grootste probleem is een groeistoornis. Door die fysieke achterstand en haar sterke neiging om ploeggenoten op het veld rond te dirigeren, deed ze me aan de jonge Cruijff denken. De meest cruijffiaanse uitspraak kwam echter van Aya: „Vooral op het middenveld zijn echt super veel middenvelders.”