Tv-recensie | Gastenkeuze is wat belegen, maar een genot om Eva Jinek weer aan het werk te zien

‘Kom lekker hier aan mijn avocadotafel’ zei Eva Jinek maandag opgewekt in haar nieuwe talkshow Eva. Jinek is terugverhuisd van RTL naar de publieke omroep en omdat ze ook wel eens op tijd naar bed wil, heeft ze geen late show meer, maar zit ze in de vooravond. Het vroegere tijdstip betekent ook een wat luchtiger, optimistischer aanpak.

In een decor van warm rood en geel ontving ze het zangduo Acda en De Munnik en tv-maker Freek Vonk („mijn allerleukste ex”). Vonk kwam een kinderserie over zijn jeugd en zijn theatershow verkopen. Daarvoor schoven wat mini-Vonkjes aan: drukke, nerdy kinderen die ook graag en veel over hun hang-ups praten. De stoel naast Freek werd ingepikt door Fleur, die een slang wilde, maar dat mocht niet van haar ouders. Otis, de jongen die zij van zijn stoel duwde, stal de show met zijn springspin Tulpje, die volgens hem van die „schattige puppy-ogen” had.

Jinek hanteerde de beproefde sandwichformule (zware kost opdienen tussen twee toetjes in): tussen de zangers en de slangenman zat terrorisme-expert Beatrice de Graaf met een ijzersterk maar sombere duiding van de verkiezingswinst van de AfD in de Duitse deelstaten Thüringen en Saksen. NOS, Nu.nl, NRC en De Telegraaf noemen AfD voorzichtig „radicaal-rechts” maar in Duitsland heet de partij „extreemrechts”, vertelde De Graaf. Het verschil: openlijk antidemocratisch en het toejuichen van geweld als politieke middel. Ze zag een verband tussen islamistisch terrorisme, radicaal links (Antifa) en opkomend extreem-rechts. Die stromingen joegen elkaar aan, zei ze.

Ik vond de gastenkeuze van deze eerste Eva nogal belegen, maar het was een genot om Jinek weer aan het werk te zien. Ook ben ik te spreken over de kalmere vorm: de gasten zaten niet meer bij elkaar aan tafel, maar volgden elkaar op. Hierdoor hoefden we bijvoorbeeld niet de mening van Thomas Acda over de AfD aan te horen. Iedere gast kreeg exclusieve aandacht en was ook langer aan het woord dan gebruikelijk.

Opgefokte, spannende reeks

‘Mega maandag’ noemde kijkcijferaar Tina Nijkamp deze tv-avond. Omdat het de eerste avond van het tv-seizoen was, had de publieke omroep maar liefs drie nieuwe programma’s geprogrammeerd, plus de hervatting van drie bestaande programma’s. De Taxioorlog (NPO 3) is een lekker opgefokte, spannende reeks van Kirsten Ente over de straatterreur die in 2000 in Amsterdam heerste nadat de regering het monopolie van de corrupte Taxicentrale had doorbroken. Tbs: Aan de andere kant is juist traag en rustig. Jessica Villerius filmde een paar jaar lang in een Limburgse tbs-kliniek. De eerste aflevering bestond vooral uit interviews met vier tbs’ers.

De meesten wilden liever niet over hun delict praten, maar eentje kon er niet over ophouden. Eli had naar eigen zeggen 35 tot veertig mensen doodgeschoten en aan de varkens gevoerd. Hij werkte achttien jaar voor een „vereniging” die als oogmerk „moord, doodslag, vrouwenhandel, cocaïnehandel en ga zo maar door” had. Dat hij hiervoor psychisch behandeld moest worden, vond hij onzin, want: „Dat was mijn werk.” De andere tbs’ers waren een stuk beter geconditioneerd: ze vertelden braaf dat ze spijt hadden, dat ze geleerd hadden van hun fouten, dat ze nu een ander mens waren.

Sterke, invoelende interviews van Villerius, en ik wilde de geweldpleger met zijn dwergpapegaai, de minderbegaafde pedoseksueel en de roofmoordenaar best op hun woord geloven. Bovendien, „je kunt mensen niet afschrijven”, zoals een hulpverlener zei. Maar toch dacht ik huiverig: laat die mannen daar nog maar wat langer blijven.