Tv-recensie | Doemscenario’s voor het einde der tijden op een rijtje gezet

Zal de apocalyps nu echt nabij zijn; de godenschemering, het einde der tijden? In het Achtuurjournaal zijn daar wel aanwijzingen voor te vinden. We zien ijsberen in de Hudsonbaai die verhongeren omdat het ijs is gesmolten. Nu kunnen ze niet meer op zeehonden jagen. We zien Dana Abu Laban, een elfjarig Palestijns meisje dat tussen het puin in Rafah een groep kinderen leidt. Met ruim een miljoen andere vluchtelingen wacht zij in de Gazaanse stad op de inval van het Israëlische leger waarbij naar verwachting veel slachtoffers zullen vallen. „Zat ik maar op school, toetsen te maken”, zegt Dana.

In de reeks We gaan er allemaal aan (NPO 3) onderzoekt Valerio Zeno doemscenario’s voor het einde van de mensheid. Zal zij uitsterven door een pandemie, door de uitbarsting van een supervulkaan of door de inslag van een meteoriet? Op dat soort vragen zit Zeno te broeden in een schuilkelder voor een wand vol knipsels. Ook gaat hij op een gele scooter langs bij allerlei geleerden.

Volgende week onderzoekt Zeno de gevaren van een kernoorlog – de latere afleveringen zijn al op NPO Plus te zien. Na het einde van de Koude Oorlog in 1991 was de angst voor een nucleaire holocaust verdwenen. Maar sinds de Russische inval Oekraïne is die terug. Elke aflevering spreekt Zeno met één scepticus die zijn angst voor de eindtijd probeert te relativeren. Dit keer is dat historicus Maarten van Rossem die een kernoorlog onwaarschijnlijk acht. Van Rossem en Zeno zitten in strandstoelen terwijl aan de horizon een atoomwolk is te zien.

Het programma van omroep PowNed is sowieso speels vormgegeven. In de eerste aflevering plakt Zeno zichzelf en zijn geleerden steeds in andere door AI getekende decors. De tweede aflevering lijkt op het beroemde ballet van atoom-ontploffingen in de film Dr. Strangelove. Die vormgeving zorgt ervoor dat dit zware onderwerp toch luchtig blijft.

De laatste aflevering is gewijd aan de klimaatcrisis, momenteel het meest realistische doemscenario. In de aankondiging staat een vreemde disclaimer: „Geen vooringenomen aannames over klimaatverandering, noch halfbakken theorieën of de mens verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde.” Huh? Probeert PowNed zo een uitzending over het klimaat te maken zonder de klimaatsceptici in de achterban voor het hoofd te stoten?

Robotsoldaten

In het eerste deel dinsdag begon Zeno veilig abstract met het gevaar van kunstmatige intelligentie (AI). Daar kan ik me het minste bij voorstellen. Het idee is dat zelflerende computers binnenkort slimmer zullen zijn dan mensen en dat zij uiteindelijk de overbodig geworden mensheid zullen opruimen. Zeno toont robotsoldaten die zelf bepalen wie ze gaan doodschieten. Ze kunnen trouwens ook een achterwaartse salto. De relativerende geleerde zegt dat voor een AI-machtsovername de drang bij de computers ontbreekt. Ook hoogbegaafde computers hebben immers geen vrije wil.

Zeno vertelt dat het Israëlische leger in Gaza het AI-systeem Absora (Evangelie) gebruikt om doelwitten voor bombardementen aan te wijzen. Absora zou weten waar Hamasstrijders zich schuilhouden. Los van het feit dat het Israëlische leger bij het bombarderen helemaal niet zo kieskeurig te werk lijkt te gaan, wijst dit voorbeeld op een denkfout in deze aflevering. Het zal geen strijd worden van robots tegen mensen, zoals Zeno vreest, maar van mensen tegen mensen met de hulp van AI. Het grote gevaar komt, denk ik, niet van machines maar van de mensen achter de knoppen.