Tv-recensie | Deze aanhanger van Trump neemt het zekere voor het onzekere: hij vertrouwt op de hemel maar wil toch als laatste overblijven.

„Stel je voor”, zei Tijs van den Brink; „het is de dag des oordeels.” De EO-presentator lag onderin een inklapbaar stapelbed, diep weggestopt in zijn slaapzak. Boven hem lag Braxton Southwick: een Amerikaanse mormoon met een voorliefde voor Donald Trump en een ferm geloof in het naderende einde der tijden. Na trots te hebben getoond hoeveel typen voedsel hij al had gevriesdroogd om over dertig jaar nog te kunnen eten, had Southwick Van den Brink meegenomen naar de besneeuwde vlaktes van Utah, om te demonstreren dat hij indien nodig ook in de wildernis kon overleven. Daar lag hij nu met zijn hoofdlampje in zijn „end of the world tent”, met gesloten ogen luisterend naar Van den Brink. Die vervolgde: „Waarom zou je dit allemaal doen als je ook gewoon naar de hemel kunt gaan?”

Drie seizoenen God, Jesus, Trump! (EO) bleken niet genoeg. Van den Brink heeft opnieuw een aanleiding gevonden om in de Amerikaanse Bible Belt christelijke Trump-stemmers te interviewen: de presidentsverkiezingen van komende november, waarbij de controversiële Republikein weer kans maakt op winst. Van den Brink reisde ditmaal onder meer door mormonenstaat Utah, waar liefst twee van de drie miljoen inwoners zijn aangesloten bij ‘De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen’.

Ironisch genoeg leken veel van hen niet van plan zich tijdens die laatste dagen erg heilig te gedragen. Wantrouwen overheerste. Mocht Trump de verkiezingen niet winnen, dan kon dat zomaar eens de eindtijd inluiden, en velen troffen maatregelen om dan alsnog zo lang mogelijk te overleven. Daartoe werden niet alleen flinke voorraden eten en drinken in huis gehaald, maar óók een boel munitie. „Love thy neighbour as thyself” leek ineens niet zo’n belangrijk gebod. Survivalen, dáár ging het om.

Maar waarom eigenlijk, wilde Van den Brink dus weten, als er voor de mormonen toch al een plekje in de hemelen was gereserveerd. „Omdat we mensen zijn en elk mens wil leven, ongeacht de omstandigheden”, zei Southwick. Die meende zijn vrouw en zeven kinderen door zijn voorbereidingen zo veel mogelijk kans te geven om te overleven. „Maar niet zoveel mogelijk kans om naar de hemel te gaan”, vond Van den Brink. „Oh,” suste Southwick, „we gaan heus naar de hemel. Ik wil alleen als laatste overblijven.”

Zo zaten er meer fascinerende uitspraken in God, Jesus, Trump!. Maar telkens wanneer het gesprek interessant begon te worden, hopte Van den Brink alweer door naar de volgende mormoon. Het exacte verband tussen Trump en een potentiële eindtijd bleef ongrijpbaar.

Het einde met voorkennis?

In de eerste aflevering van een nieuw seizoen Even Tot Hier (BNNVARA) werd zaterdagavond juist een opvallend concrete invulling gegeven aan het thema ‘laatste dagen’: daar legde niet de hele wereld het loodje, maar een enkele voetbalclub. Het liep bij Ajax al een tijdje niet lekker, en nu ook nog eens directeur Alex Kroes was ontslagen wegens handel met voorkennis, vonden Niels van der Laan en Jeroen Woe het tijd om een namaakvariant van clubmascotte Lucky ter aarde te bestellen.

Had de echte Lucky in die kist gelegen, dan had hij zondag niet de last van een nieuwe nederlaag op zijn pluchen schouders hoeven dragen (6-0 voor Feyenoord). Je zou haast denken dat de makers van Even Tot Hier handelden met voorkennis. Dat ze Lucky in hun geestesoog al langs de lijn zagen survivalen, en genadig besloten: je kunt ‘m ook gewoon naar de hemel laten gaan.