Tv-recensie | De wereld heeft een nieuwe paus, Sint Willebrord een nieuwe pastoor

Eva Jinek zat net te genieten van de geelpootmeeuwen op het dak van de Sixtijnse Kapel, die hun kuiken hadden meegebracht („Dit is de babymééuw! Kijk hem gaan!”) toen er opeens witte rook uit de schoorsteen kwam. Het was een uur voor de uitzending van haar talkshow, tijd genoeg om haar huistheologen Paul van Geest en Cok Donders op te trommelen. Vervolgens stelde de nieuwe paus zich voor aan de wereld tijdens de uitzending van Eva (NPO 1). „Je gebeden worden verhoord”, zei Van Geest. Jinek: „Op de valreep ben ik nog gelovig geworden.”

Toen de nieuwe paus Leo XIV, de eerste Amerikaanse paus ooit, het balkon op schreed, sloeg hoogleraar Van Geest wild enthousiast met zijn handen op tafel: „Nee joh, die ken ik! Daar heb ik bier mee gedronken!” (Het was wijn, corrigeerde hij later.) Nog meer keepersgeluk voor Jinek. Van Geest en Donders konden haar uit de losse pols precies vertellen wie die man op het balkon was en waarom hij de juiste man op de juiste plaats was. Ze achtten hem onder meer geschikt omdat hij een dubbel paspoort heeft en zowel Noord- als Zuid-Amerika vertegenwoordigt. In Nieuwsuur (NPO 2) noemde de theoloog Frank Bosman hem „de tweecontinentenpaus”.

Talkshows hebben de vreemde gewoonte om hun gasten te raadplegen over kwesties waar ze de ballen verstand van hebben. Dit keer viel dat mee. Alleen Renze (RTL 4) vroeg aan twee leken hun mening over de nieuwe paus. Seksuoloog Eveline Stallaart, die wildvreemden koppelt in Married at First Sight (RTL 4), verkondigde: „Mooi dat hij er nu is, de nieuwe.” Visagist Nikkie de Jager zei desgevraagd: „Jeee! Go paus!” Waarmee ze zich ruimhartiger toonde dan de kerkvader, die net als zijn voorgangers intolerant staat tegenover lhbtq-plussers. Hierover zei De Jager: „Ze zeggen dat wij hysterisch zijn, maar ik vind dit ook wel een poppenkast.”

Sister Act

Hoe zouden ze in Sint Willebrord reageren op de nieuwe paus? Het katholieke dorp is onderwerp van de realitysoap St. Willebrord: Het Mirakel van Brabant (RTL 5), maar die is vorig jaar zomer al opgenomen, dus nog geen spoor van de pauswissel. Als dat wel het geval zou zijn geweest, dan kwam die waarschijnlijk toch niet aan bod want het programma werkt het beste als de buitenwereld buiten beeld blijft.

Sint Willebrord kreeg wel een nieuwe pastoor. En ook de kerkvernieuwing was er in volle gang. Jolanda verzorgt de Mariagrot in het dorp, maar de bijbehorende kerk loopt leeg en dreigt gesloten te worden. Om het tij te keren heeft ze zelf een mis in elkaar gezet met „moderne muziek”. Dat blijken levensliederen te zijn: ‘Ik geloof’ van Bobbejaan Schoepen en ‘Waar is het gevoel’ van Dana Winner. Ook heeft ze nog een oud protestlied uit de jaren tachtig liggen: ‘De kerk van Willebrord die moet blijven bestaan’.

Corrie wil een nummer uit de musical Sister Act doen. Volgens haar is Amerikaanse gospel een probaat middel tegen de ontkerkelijking van het dorp. Corrie hult zichzelf en drie andere vrouwen in nonnenkostuums uit de feestwinkel. De nieuwe pastoor vindt de verkleedpartij iets te veel vernieuwing dus de act vindt plaats tijdens de nazit.

Dochter Linda laat duidelijk merken dat ze onvrijwillig meedoet, maar ja, moeder Corrie is de baas. Verkleed als non doet Linda een nummertje twerken in de gang, tot ongenoegen van haar moeder. Als gay voelt Linda zich niet op haar gemak in de katholieke kerk: „Ik mag hier niet binnenkomen. Ik ben stik-lesbisch.” Maar de vrouw naast haar in de kerkbank verzekert haar: „Hier in Gods huis is iedereen welkom.”