Tv-recensie | De Volgers is de zoveelste poging om tv te paren aan sociale media

‘Jezuskleren, wat ben jij lang!’ zei Youtuber Kalvijn tegen zijn langste fan Rick. Deze grapte dat hij „Nederlands kampioen Bukken” is. Ik bleef even hangen op ‘Jezuskleren’. Zou dat Gronings zijn? Wat draagt de zoon van God eigenlijk? Eenvoudige gewaden meestal, soms een harnas. Een lendendoek op zijn tijd.

In de spelshow De Volgers (zaterdag, SBS6) strijden twee influencers tegen elkaar. Ze hoeven zelf niet veel te doen, maar ze moeten hun honderdduizenden volgers op YouTube en Instagram mobiliseren. Die volgers moeten voor ze breakdancen, de Martinitoren beklimmen, hete gerechten eten, of ze assisteren bij een wedloop. Ook zoeken de influencers hun langste en hun kortste fan.

De Volgers is de zoveelste poging om televisie te paren aan sociale media, waar de jonge kijkers zitten. Het programma ziet er een beetje goedkoop uit en is mede daarom wel leuk. Wat me verder opviel was dat de ene kandidaat, Kalvijn, zoveel sympathieker overkwam dan de andere, Kim Feenstra. Zou dat een vooroordeel van mij zijn, gebaseerd op bijvoorbeeld iemands buitenaardse uiterlijk of merkwaardig stemgeluid? Ik kende ze allebei niet – wat ik overigens geen verdienste vindt maar een gebrek – dus ik zocht het even op.

Fotograaf en model Kim Feenstra heeft Holland’s Next Top Model (2006) en enkele veroordelingen op haar cv staan, met als ernstigste een mishandeling in een discotheek. In haar tijd als sekswerker stal ze voorts de pinpas van een gehandicapte klant en nam er 500 euro mee op. Lang geleden hoor, maar in een recenter verleden verspreidde ze extreem-rechtse onwaarheden, onder meer over een kinderboekenschrijver die daarna met de dood werd bedreigd.

In de andere hoek stond de Youtuber Kalvijn (Kelvin Boerma). Getrouwd met zijn jeugdliefde, ze hebben net een baby. Het enige min of meer negatieve wat ik over hem kon vinden was dat hij diverse andere flops van John de Mol heeft gepresenteerd.

Ik denk dat we een winnaar hebben.

Ontroerende gezinshereniging

Terwijl op NPO1 zondag de Oranje Leeuwinnen op het EK Voetbal in Zwitserland hun koffers konden pakken, liep op NPO2 Joris Linssen door de aankomsthal van Schiphol op zoek naar andere tranen. Hello Goodbye – na twintig jaar heeft dit emo-programma nog niets van zijn kracht verloren.

Linssen haalde onder de ophalers wat familieleed op – meestal door echtscheiding en migratie uit elkaar gevallen gezinnen die op het vliegveld weer even samenkwamen. Een man met een grote bos bloemen wachtte op zijn gezin uit Syrië. Twee schattige jongetjes vlogen hem om de hals. Zijn dochtertje was te klein om haar vader te herkennen en bleef wat verlegen.

Waren we hier getuige van een ontroerende gezinshereniging? Was dat niet iets wat Dilan Yesilköz, ’s lands beruchtste asielzoeker, wil verbieden? Was dat niet iets waarover de VVD-leider in een vorig leven zei: „Heel lang geleden was er eens een land dat asielzoekers als mensen behandelde”? Zat ik me toch weer op te winden, terwijl ik de politiek nog zo zorgvuldig uit mijn tv-avond had gefilterd.

Gelukkige had Linssen ook een Litouwse die werd gepest op school; een jonge houthakker uit Canada die een elektrocutie had overleefd; en een oude man met uitbundig wit haar die wachtte op zijn geliefde, ‘Tante Chardonnay’. Verder vond Linssen een klein meisje dat jarenlang had gewacht op een broertje. Nu had ze er eindelijk één. Hij rook zo zacht.