Tv-recensie | De publieke omroep afschaffen? Wilders wordt al op zijn wenken bediend

‘Jongens, we hebben een nieuw kabinet! Toch een heuglijk moment!”, zei Welmoed Sijtsma. Dinsdagochtend vanaf kwart over zeven zat de wakkere presentatrice van Goedemorgen Nederland klaar om de beëdiging van het kabinet-Schoof te voorzien van commentaar. Zo vroeg zij zich af wat voor geur er in het paleis hing. Zouden ze daar vooraf een appeltaart bakken zodat heel Huis ten Bosch heerlijk zou ruiken? Onder in beeld verscheen de raadselachtige nieuwskop: ‘Kappers feliciteren bewindslieden met felicitatieföhn Anyway the Wind Blows’.

Protocol-specialist Jan Jaap van Weering adviseerde in het praatprogramma de ministers om serieus op de bordesfoto te gaan: „Niet gaan zwaaien, lachen of knipogen.” Stylist Claudia Engels recenseerde de middagjapons van vrouwelijke ministers – mannen gingen weer eens vrijuit. De zalmroze jurk van minister Agema (Volksgezondheid, PVV) vond ze stijf: „De stof is wel aan de zware kant.” Ook relatietherapeut Cocky Drost werd geraadpleegd. Zij raadde de ministers aan om „rekening te houden met de gevoelens van anderen”.

Met dat laatste advies werd het de aanwezige oud-topambtenaar Mark Frequin toch te gortig. Voor een decor van rode rozen zei hij: „Dit is geen liefdeshuwelijk, dit is georganiseerd wantrouwen.” Het was een van de weinige wanklanken op een lange dag politieke televisie waarbij alle betrokkenen zich hadden voorgenomen om het opgewekt oppervlakkig te houden. Dit is een heuglijke dag voor de democratie, was de boodschap, en iedereen heeft er zin in om aan de slag te gaan.

Ongekozen

De NOS had ’s avonds een presentatie van het kabinet georganiseerd. In het Catshuis in Den Haag werden de ministers één voor één geïnterviewd. Volgens mij is dat voor het eerst, vermoedelijk bedacht omdat dit zo’n vreemd kabinet is, waar de partijleiders zelf niet in zitten, en dat wordt geleid door een ongekozen niet-politicus. Wouter de Winther van De Telegraaf zei ’s ochtends bij WNL over premier Schoof: „Hij gaat straks voor Nederland beslissingen nemen zonder dat hij ooit heeft uitgelegd wat hij eigenlijk van plan is, waar hij voor staat.” Martine Wolzak van Het Financieele Dagblad zei, doelend op Schoofs verleden bij de geheime dienst: „Hij is de eerste premier die meer van ons weet dan wij van hem.”

Bij de interviews met de ministers had Albert Bos de lastige gasten gekregen. Tegen minister Faber (Migratie, PVV) en minister Klever (Buitenlandse Handel, PVV) begon hij plichtmatig over ‘omvolking’ zonder de wens te hebben de radicaalrechtse politici werkelijk aan de tand te voelen. Faber heeft niets met het nazisme, zei ze. Interviewer Saïda Maggé stelde aan minister Hermans (Klimaat en Groene Groei, VVD) de vraag: „Uw voorganger Rob Jetten stond bekend als klimaatdrammer, hoe wilt u bekendstaan?” Interviewer Xander van der Wulp vroeg aan een NSC-minister: „Is dit niet gewoon een heel erg normaal kabinet?”

Het werd mij vreemd te moede. Als ik PVV-leider Wilders was, dan zou ik nog even wachten met het afschaffen van de publieke omroep want daar wordt hij inmiddels op zijn wenken bediend. Wat was hier aan de hand? Vanwaar die feestelijke sfeer? Wilden WNL en NOS de helft van Nederland die blij is met dit kabinet, ter wille zijn? Of moest de andere helft gerustgesteld worden? Waarom legde niemand uit waarom dit alles behalve een „heel erg normaal kabinet” is? Zo gaat het dus, dacht ik, het is te moeilijk. Dus praten we liever over middagjaponnen, relatietherapie en de felicitatieföhn.