Tv-recensie | ‘De nationale kerstboom’ is wat zijig en belerend, geen noodzakelijke toevoeging aan de kerstperiode

Kent u ’m nog: het kindeke Jezus? Geboren in een winternacht, zoon van God, leuke baby? En, belangrijker: de hoofdpersoon in het kerstverhaal. Klinkt als een flink aantal open deuren, maar er leeft schijnbaar toch een zorg dat kleine Christus in de vergetelheid raakt. Dat Kerst voor velen enkel nog draait om een goed diner en wat cadeaus onder een dennenboom, en niet om de hemel die op een winternacht openging (en ons heil ter wereld bracht, antwoord op ons hopen, etc., etc.). De EO laat het daar niet bij zitten en introduceert een nieuwe traditie: het muziekprogramma De nationale kerstboom, live uitgezonden vanaf het plein voor Paleis Het Loo.

Hoog tijd dat we dat in Nederland ook doen, benadrukte presentator Anne-Mar Zwart donderdagavond. Achter haar stond een enorme verlichte kerstboom: de „nationale kerstperiode” was bij dezen afgetrapt. „Het gebeurt overal op de wereld”, zei ze. „In wereldsteden als Londen, Buenos Aires en New York kennen ze al jarenlang zo’n nationaal moment waarop ze de kerstboom aanzetten. Vanaf dit jaar dus ook in ons land.” Daarna besteeg Jamai een lichtgevend podium om ‘Merry Christmas Everyone’ te zingen.

In het kleine uur dat volgde zongen artiesten als Wolter Kroes en April Darby een mix van klassieke kerstliedjes en Amerikaanse monsterhits; van ‘Komt allen tezamen’ tot ‘Santa Clause Is Coming to Town’. Tussen de nummers door kwam presentator Anne-Mar Zwart in beeld om het belang van saamhorigheid te benadrukken, of vertelde een voice-over stukjes uit het kerstverhaal. Zo kon je in hoog tempo van ‘Driving home for Christmas’ in een een Bijbeltekst over de onbevlekte ontvangenis van Maria belanden (kent u háár nog?). Ook legde de voice-over graag van tijd tot tijd de symboliek van de show uit, linkjes leggend tussen heden en verleden.

„Over een paar minuten zal hier onze ster gaan stralen”, zei hij dan. „Sterren geven glans aan het eeuwenoude kerstverhaal.” In dat verhaal wemelde het ook van de sterren. Zo gingen de wijzen uit het Oosten op weg naar Jezus’ kribbe „nadat ze één heel bijzondere ster aan de hemel zagen staan: een ster die volgens hen wees op de geboorte van een nieuwe koning”. Conclusie: „Kijken naar de sterren. Het gebeurde toen en we doen het nu.”

Verbinden

Ingewikkeld aan De nationale kerstboom is dat de makers van het programma er zeer bevlogen in zijn om te benadrukken dat het hun doel is om mensen te verbinden – en zie eens commentaar te leveren op zo’n nobel streven. Lekker samen liedjes zingen in een mooi versierde omgeving: daar kun je moeilijk op tegen zijn. Maar dat verlangen tot verbinding gaat wel gepaard met de missie van de Evangelische Omroep „om het christelijke geloof dicht bij de hele Nederlandse samenleving te brengen”, zoals theoloog en EO-programmamaker Tom Mikkers het onlangs verwoordde in het Nederlands Dagblad. Die missie sijpelt dermate door in De nationale kerstboom dat het programma lijkt te zijn gemaakt door een jeugdpastor die je ervan probeert te overtuigen dat het christendom wel écht heel erg leuk is.

Er zullen genoeg kijkers zijn die dat element van De nationale kerstboom terzijde schuiven en de show gewoon zien als een gezellige muziekavond. Er zullen ook kijkers zijn die zich erover verheugen dat een traditioneel Bijbelverhaal op een groot podium met moderne muziek wordt bezongen, als een bonus-Passion in december. Dat is ze gegund. Zelf behoor ik vrees ik tot de categorie kijkers die deze nieuwe traditie wat zijig en belerend vindt, en geen noodzakelijke toevoeging aan de kerstperiode. Met een goed diner en een paar leuke cadeaus onder een dennenboom kom je ook al een heel eind.