Tv-recensie | De gebedsmolen van Raisa Blommestijn

Moet je net Arnold Karskens hebben. Wat de NPO niet lukte met vuistdikke rapporten van de Ombudsman en paniekerige adviezen aan de staatssecretaris, krijgt hij zoals gewoonlijk in zijn eentje voor elkaar. Hommeles bij Ongehoord Nederland. Sinds 2022 de rechtse luis in de Hilversumse pels.

Een getergde Raisa Blommestijn, anchor van Ongehoord Nieuws, maakte maandag plotsklaps haar vertrek bekend. Bestuurder Karskens had haar op het matje geroepen om haar uitingen op sociale media. Die waren niet „zorgvuldig”. Censuur, vond Blommestijn, die er per direct de brui aan gaf.

Haar vertrek bleef niet onopgemerkt bij de buren. De collega’s van BNNVARA zwaaiden Raisa op hun site zo uit: „Behalve met stuitend racisme hield Blommestijn zich bij ON verder vooral bezig met het verspreiden van een keur aan absurde complottheorieën over onder meer de coronamaatregelen en overheidssamenzweringen.” Toch een hele portfolio.

Ik vond het ook jammer, want als tv-invaller zat ik met een linkslijnend bloknootje op schoot klaar voor de rentree van Blommestijn in een nieuw seizoen. Dat beloofde nogal wat: zondag verscheen op de ON-site een column van haar met de kop Vechten voor Oekraïne is onacceptabel. Tegen Rutte en zijn „oorlogszuchtige Europese vriendjes” met „hun” oorlog in Oekraïne, een „totaal corrupt land” waar de „linkse beau monde” Nederlandse jongens wil laten sneuvelen.

Op X twitterde ze intussen druk over „omvolking”, „klimaatwaanzin”, het hele land dat „één groot asielzoekerscentrum” moet worden, burgerlijke ongehoorzaamheid van het volk tegen de „dictatoriale overheid”. Ze deelde ook een leuke, huiselijke foto van zichzelf op de bank, verdiept in The Crisis of Parliamentary Democracy van Carl Schmitt, de nazi-rechtsgeleerde die Hitlers dictatuur juridisch onderbouwde. Ho wacht, dat zegt niet alles, die Schmitt is tegenwoordig in de mode, zelfs her en der op links. Raisa, gepromoveerd op de Weimar-jaren, is gewoon niet van de straat.

Vertrouwde gasten

Uit armoede dan maar haar laatste uitzending bekeken, van eind vorig jaar. Met een paar vertrouwde gasten en dito onderwerpen : Forum-Kamerlid Pepijn van Houwelingen („er komen tribunalen”), gepensioneerd rechtsfilosoof en opinie-tuimelaar Paul Cliteur en Bart Kemp, van de agrarische-actiegroep Agractie.

Het viel een beetje tegen. De gebedsmolen van radicaal-rechts draait altijd om dezelfde prevelementen: weg met de EU en stop de massa-immigratie, alles voor de boeren en niks voor Oekraïne. Blommestijn: „Paul, ben jij het eens met Pepijn?” Paul, niet gauw van zijn stuk gebracht: „Jaaháá, ik ben het helemaal eens met Pepijn.” Over naar de boeren: of Bart ook niet het gevoel had dat Nederland aan de stikstof-leiband loopt van Brussel? Bart: „Ja, absoluut.” Altijd fijn, pluriformiteit in de zin van het nooit met elkaar oneens zijn.

Blommestijns grootste claim to fame was de uitzending van september 2022 met filmpjes van zwarte jongens die blanken in elkaar slaan uit „racisme”. Het bleek achteraf een tikje anders te liggen, maar ON verdedigde het item voluit.

Dus wat bezielt Karskens, de man van staal die Hilversum trotseerde, om ineens vroom te doen over zorgvuldigheid? Hij trok de stekker eruit, zoals folkie Pete Seeger probeerde toen Bob Dylan naar een elektrische gitaar greep. Is hij ingekapseld door de wereld van netmanagers, om zijn omroep te redden? Of is ON te klein geworden voor zijn ster (111.000 volgers op X) en broedt die op een internationale carrière, als Jeanne d’Arc aan het hoofd van een stoet trekkers?

Je kunt haar vertrek ook anders duiden: als intuïtieve herschikking van rechtse media na de zege van de PVV. Blommestijn was Baudet, Forum en corona, geen favoriete thema’s bij de partij die zich nu meester waant van de revolutie.