Tv-recensie | Arjen Lubach kan veel beter

Zijn baard is wat langer, zijn decor is wat sfeervoller (Gotham-stijl met goudbruine theaterbogen en nachtblauwe luchten) en hij wordt nu gesponsord door Buienradar en Isla-keelsnoepjes. Maar verder is er niet veel veranderd aan de satirische show van Arjen Lubach. Na zijn veelbesproken transfer van de publieke omroep naar RTL keerde hij maandag terug op tv.

En is Lubach (RTL 4) net zo goed als voorheen? Dat valt te bezien. Zijn openingsmonoloog was niet zo sterk. Na een item over de wervingscampagne van het leger, die botst met de jansaliegeest van de Nederlandse jeugd, kwam Lubach met zijn troef: ‘The Netherlands – Suck Our Dick’. In dit filmpje presenteert hij premier Schoof aan de VS als een sterke, autoritaire leider, met de bedoeling weer in het gevlij te komen bij de Amerikaanse president Trump.

Ik heb gelachen. Vooral om de vertaling van het Catshuis als ‘Pussy House’ en om Schoofs botsing met de Tweede Kamer over het defensiebeleid als: „Where are my guns, bitches!” Maar ik dacht ook: dit is een vervolg op Lubachs grootste hit ‘America First, The Netherlands Second’ maar dan minder goed. Ook dreef het filmpje vooral op de dubbelzinnige voornaam van Schoof („Big Dick Energy”, etc.) en zat er weinig politiek in. Dat was sowieso het probleem met deze uitzending. De scherpe politieke commentaren en het zelf agenderen en onderzoeken van misstanden ontbraken.

In plaats daarvan schoof Diederik Smit aan voor satirisch commentaar op een wedstrijd van het Nederlands elftal. De sport-items vind ik altijd het saaiste van Lubach, waarschijnlijk omdat sport me niet interesseert.

Sport van vroeger

Dan bedoel ik trouwens de wedstrijden, en dat er dan iemand wint of verliest. Wanneer er sprake is van corruptie, matchfixing, doping, misdaad en ruzie, dan ben ik ineens wel geboeid. Sport van vroeger vind ik ook altijd leuk. Dus de aflevering van Andere Tijden Sport (NPO 1) over Johan Cruijff (1947-2016) vond ik prachtig.

Nog voordat de voetballer in 1964 debuteerde in het eerste van Ajax, had hij al een trouwe fan langs de lijn staan die al zijn verrichtingen filmde met een kleurencamera, tot aan Cruijffs vertrek naar Barcelona in 1973. De filmpjes van de overleden amateur-filmer Louis van Schoonhoven zijn nu opgedoken waardoor we ineens een veel completer beeld hebben van de vormende jaren van Cruijff. Zo zie je hem oefenen op de moves die hij later vervolmaakte. Het is vooral weer genieten van de tengere jongen die op zijn elastieken benen over het veld danst. En genieten van een galante tijd in het voetbal toen Ajacieden nog een bloemetje meenamen voor de tegenstanders van Feyenoord.

Nog even over Nieuwsuur. Die hadden een item over „steeds jongere kinderen met steekwonden”. Net als de wolf (BBB-leider Caroline van der Plas bij Beau) is messengeweld bij kinderen een modieus non-probleem. Nieuwsuur had twee artsen van het Rotterdamse Erasmusziekenhuis en criminoloog Frank Weerman, die toch beter zou moeten weten. Na drie minuten kwam eindelijk het hoge woord eruit: er is geen toename. Integendeel. Maar ja, afnemende misdaad is niet sexy. Nieuwsuur redde zich eruit door te stellen: „En hoewel de totale jeugdcriminaliteit al jaren daalt, ziet Weerman op sommige plekken wel een toename.” Tja, hoewel de aarde al jaren opwarmt, was het vanochtend best fris in de Transvaalbuurt. De zin had moeten luiden: „Hoewel de jeugdcriminaliteit al jaren daalt, vond Nieuwsuur dit onderwerp te lekker om te laten liggen.”