Tv-recensie | André van Duin viert carnaval met een polonaise die je kunt eten

Toen bouwvakker Sjon uit Groesbeek bijkwam na een zware hartoperatie koesterde hij nog één wens: prins carnaval worden. De korte documentaire Het geheim van carnaval (NPO 1) volgt de pretendent op de dagen voor zijn troonsbestijging. Hij oefent zijn dankwoord voor de slaapkamerspiegel, krijgt zijn uniform aangemeten.

De publieke omroep wil meer binding met de landstreken buiten de Randstad, dus is er dit jaar veel aandacht voor carnaval, in samenwerking met regionale omroepen. Vorige week had je de reportagereeks Carnavalshart. Deze week volgen nog twee delen van de concertregistratie Sterren NL Carnaval en het verslag van de optochten op dinsdag.

Radio-dj Rob Janssen heeft zich opgeworpen als carnavals-ambassadeur in Hilversum. Met zijn collega Wijnand Speelman luidde hij zaterdag het carnaval in met een feestelijke muziekavond in Tilburg: Rob & Wijnand Carnaval Countdown (NPO 3). Prins Jan III van Kruikenstad gaf het startschot. Daarna trad een keur aan artiesten op, Huub Hangop, Trio Zandvrees, Pap en Pudding. Rob Janssen trad zelf op als Lamme Frans. De verklede feestgangers in de zaal zagen er gelukkig uit, ze hosten en deinden op traditionele carnavalsmuziek maar er was ook ruimte voor wat ballades en voor hardstyle van dj Tommy Santo.

Mooi is het niet, maar wel lelijk. Misschien helpt het als je zelf in de zaal staat, verkleed en afgetankt, maar zo op tv kon ik er slechts met afgrijzen naar kijken. Ik ben dan ook een noorderling. Dat is een bekend aspect van het feest: in Limburg, Brabant, Twente en Gelderland is carnaval een belangrijk deel van de cultuur waarin de bewoners veel scheppingsvermogen en lokale trots leggen. De rest van het land begrijpt niet wat hen bezielt.

Nonnenvotten

André van Duin heeft vele carnavalhits gemaakt (Er staat een paard in de gang, ’k Heb hele grote bloemkoole) maar in Heel Holland Bakt (NPO 1) vertrouwt hij de amateur-patissiers toe dat hij niets met carnaval heeft. Ook de meeste deelnemers niet – „die muziek is zó slecht” zegt Pien – maar ‘carnaval’ is nu eenmaal het thema van de uitzending dus zetten ze zich dapper aan het maken van carnavalsgerechten: worstenbroodjes, nonnenvotten (donut-achtige broodjes) en polonaises (schuimgebak met fruit).

Traditionele gerechten waar je niet te veel aan moet sleutelen, maar het is een wedstrijd, dus geven ze de worstenbroodjes een Aziatische invulling. Aan de groene, zonnige omgeving te zien en aan het geklaag over de warmte te horen, is deze aflevering in de zomer gemaakt, ver van carnaval. Het is heerlijk rustig in de tent, ondanks de bakstress. Weldadig is dat er nauwelijks carnavalsmuziek klinkt. Andre van Duin houdt nog wel even twee bloemkooltjes tegen de borst.

Terug naar prins Sjon uit Groesbeek. Zijn voorganger en zijn entourage leggen uit wat het feest betekent. Het brengt de gemeenschap samen, rangen en standen tellen even niet. „Dan mag je je eindelijk gek gedragen zonder dat er een oordeel over komt. Je mag iemand zijn wie je stiekem zou willen zijn.”

Groesbeek mag vooraf niet weten wie de prins wordt. Om het mysterie enigszins over te brengen, laten regisseurs Barbara de Baare en Tamino Parren de nieuwe prins slechts ten dele zien: een wazig spiegelbeeld, zijn achterhoofd, de helft van zijn gezicht. Sjon komt ook nauwelijks aan het woord. Pas als hij wordt gekroond tonen ze hem helemaal. Aardig stijlmiddel, maar nadeel is dat de hoofdpersoon een schimmig figuur blijft. Sjon is volgens zijn naasten „een feestbeest” maar ook een „gevoelige prins”. En wat is er zo belangrijk aan prins carnaval worden? Als noorderling blijf je ernaar gissen.