Tv-recensie | Al voordat hij iets heeft gezegd, pakt Claude Eva Jinek in, met een strikje eromheen

Wie zal er niet houden van Claude met zijn prachtige lach? De 21-jarige zanger uit Enkhuizen die in mei Nederland gaat vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival, stelde zich donderdagavond voor aan zijn volk in de talkshow Eva! (NPO 1). Popelend zat hij aan tafel bij Eva Jinek, die hij met een omhelzing bij opkomst meteen inpakte met een strikje erom.

Verder zei hij nog niet zo veel. Cornald Maas en zijn selectiecommissie schoven aan om hun uitverkorene op te hemelen. Claude hoefde alleen dankbare knikjes te maken. Jinek had een moeilijke vraag voor hem, over Israël en politiek op het Songfestival, waar hij diplomatiek omheen zeilde: „We moeten het koesteren dat muziek ons allemaal verbindt.”

Claude (spreek uit: Cloud) heeft ook een actueel from-rags-to-riches-verhaal. Hij kwam op zijn tiende naar Nederland, gevlucht uit Congo, en met zijn broers en zussen zat hij in vluchtelingenorkest Orchestre Partout.

De kleine Claudes van de toekomst waren te zien op het Kerst Muziekgala 2024 (NPO 1). In deze jaarlijkse goededoelenshow treden kinderen op met bekende zangers, als reclame voor de Stichting Méér Muziek in de Klas. Koningin Máxima was aanwezig als beschermvrouwe. Tussen de optredens door zagen we haar op reportage gaan bij musicerende schoolklassen.

De sympathieke boodschap wordt er stevig ingehamerd: hoe belangrijk muzieklessen en ander cultuuronderwijs zijn voor kinderen, vooral voor kinderen met een minder fortuinlijke achtergrond. Hoe goed muziek maken is voor de saamhorigheid in de klas, voor het zelfvertrouwen, de levensvreugde. Neuroloog Erik Scherder, met plastic hersentjes in de hand, kwam uitleggen dat je van musiceren ook beter gaat rekenen en schrijven.

In de samenstelling van de jonge zangers, dansers en musici was duidelijk op de diversiteit gelet – er traden ook wat minderjarige vluchtelingen op. De dertienjarige Carita uit Amsterdam danste op ‘‘k Heb je Lief’ van Paul de Leeuw. Presentatrice Edsilia Rombley moest huilen en op het balkon zat koningin Máxima ook haar natte ogen te deppen – waar iedere tv-regisseur sinds de bruidstranen van 2002 alert op is.

Uit de gevangenis

Warme wangen gaf ook de tragikomische documentaire Paul en Paultje (NPO 2). Voor zijn afstuderen aan de filmacademie volgde regisseur Hugo Drechsler twee broers die samenwonen in een krappe arbeiderswoning in Amsterdam-Noord. Paultje (61) komt uit de gevangenis met kapotte nieren en wil bij zijn grote broer Paul (79) intrekken. Maar die zit daar niet op te wachten. Paultje heeft hem in het verleden namelijk vaak bedrogen. Schoorvoetend komen ze nader tot elkaar, vooral de grote broer die prostaatkanker heeft („Ik mankeer helemaal niks, ik heb alleen die kanker”) en niet lang meer zal leven.

De grote broer praat niet graag over problemen. Paultje wil hem meenemen naar de psychiater, maar die wil dat niet: „Even je levensgeschiedenis vertellen? Straks houden ze mij ook vast.” Paultje is geboren uit incest tussen zijn vader en diens dochter, waardoor grote Paul zowel zijn oom als zijn halfbroer is. De broer hoorde dat pas veel later, van tante Annie van de overkant. Verder zegt hij dat zijn vader SS-bewaker in Auschwitz is geweest. Veel over de dramatische achtergrond krijgen we verder niet mee. Ook waarom Paultje in de gevangenis zat wordt niet onthuld.

De film draait om de kleine, betekenisvolle scènes tussen de broers. Hoe Paultje ineenkrimpt als zijn broer hem uitkaffert omdat hij de verkeerde tompouces heeft gekocht of de koffiefilters heeft zoekgemaakt. Hoe de een de ander scheert. Hoe ze samen op bed liggen. Hoe de een ‘Kiss my ass’ op zijn rimpelige onderrug heeft laten tatoeëren en de ander er een kusje op geeft. Paul en Paultje is gedraaid in schitterend zwart-wit en ziet eruit als zwaar gestileerd en geënsceneerd, als een speelfilm. Als een indrukwekkende speelfilm.