Tv-journalist Jekaterina Doentsova, tegenkandidaat van Poetin, mag niet meedoen aan de verkiezingen

Jekaterina Doentsova, een voormalig televisiejournalist uit Rusland, mag niet meedoen aan de Russische presidentsverkiezingen die in maart volgend jaar zullen plaatsvinden. Dat meldt haar campagneteam zaterdag, schrijven internationale persbureaus. Volgens de centrale kiescommissie had ze niet genoeg handtekeningen voor haar kandidatuur verzameld.

Doentsova maakte haar kandidatuur eerder deze week bekend. Ze liet zich meteen daarna kritisch uit over het predidentsschap van Poetin en de oorlog in Oekraïne. „Het land staat te springen om verandering: een eind aan de gevechtshandelingen, democratische hervormingen, het vrijlaten van politieke gevangenen”, schreef ze op haar website. „Natuurlijk koester ik geen illusies over deze ‘verkiezingen’ en net als ieder normaal mens ben ik bang. Maar ik hoop dat Rusland op democratische wijze kan worden hervormd.”

Geen serieuze uitdager

Die uitlatingen maken de 40-jarige Doentsova een opvallende kandidaat, maar een serieuze uitdager is ze nooit geweest. Volgens alle verwachtingen zal de huidige president Vladimir Poetin er met een overtuigende winst vandoor gaan. Het Kremlin stelt, op basis van opiniepeilingen, zelfs dat 80 procent van de Russen Poetin steunt.

Critici zijn ervan overtuigd dat de verkiezingen in Rusland, die tussen 15 en 17 maart zullen plaatsvinden, niet eerlijk verlopen. De uitsluiting van Doentsova vormt alleen maar extra bewijs voor die theorie.

Doentsova is afkomstig uit de stad Rzjev, die zo’n 200 kilometer ten noordwesten van Moskou ligt. Daar werkte ze een aantal jaar als televisieverslaggever, tot ze haar journalistieke carrière verruilde voor de gemeentelijke politiek. Daarin onderscheidt ze zich van andere oppositiekandidaten, die meestal uit Moskou komen en meer bekendheid genieten.